Försenade elektrolysörer för vätgasstålproduktion anlände till ArcelorMittal i Tyskland

ArcelorMittal uppgav förra året att vätgasen från anläggningen vid SWB:s Mittelsbüren kraftverk, strax utanför tyska staden Bremen, kan användas i flera steg av stålproduktionen. Foto: SWB

Plug Power levererade två maskiner till vätgasprojektet i Bremen efter nästan ett års försening. Två elektrolysörer på fem megawatt har nu levererats till ett grönt vätgasprojekt i Bremen, Tyskland. Dessa ska användas för att leverera vätgas till ArcelorMittals stålverk och för lokal mobilitet. Plug Power, som levererat maskinerna, meddelade i maj 2023 att ordern till HyBit-konsortiet, där även energibolaget EWE och dess dotterbolag SWB ingår, skulle vara klar innan årsskiftet. Detta innebär att leveransen skett med ungefär tio månaders försening.

Den gröna vätgasanläggningen, som beräknas kosta tjugo miljoner euro, skulle ursprungligen tas i drift i mitten av 2024.

”Ingen kritik mot stålproducenter”

- Vi kommer inte att kritisera stålproducenter som först använder gas istället för vätgas, säger miljökampanjer som ser positivt på övergången.

Förutom att ersätta naturgas eller kol för industriell uppvärmning vid stålbearbetning, kan vätgas också användas för att direkt reducera järnmalm till järnsvamp, som sedan kan bearbetas vidare i ljusbågsugnar för att producera stål.

I februari godkände Europeiska kommissionen statligt stöd på 1,3 miljarder euro för att ArcelorMittal skulle kunna installera en anläggning för direkt järnreduktion samt ljusbågsugnar vid sina stålverk i Bremen och Eisenhüttenstadt.

Ekonomiskt stöd för vätgasproduktion

Stålföretaget har även fått totalt 250 miljoner euro från delstatsregeringen i Bremen för sitt initiativ att minska koldioxidutsläppen, varav tio miljoner är öronmärkta för elektrolysörerna med en kapacitet på tio megawatt som nu levererats.

ArcelorMittal har dock varit tydliga med att man avser att använda fossilt gas för direkt järnreduktion tills dess att förnybar vätgas blir mer ekonomiskt hållbar. Målet är att nå ett pris på två euro per kilo för vätgas, vilket skulle göra processen konkurrenskraftig.

Källa: ArcelorMITTAL