Wärtsilä levererar system för ammoniaktransport – nya kontrakt för fyra VLAC-fartyg

Den utrustning som Wärtsilä ska leverera till varvet beräknas påbörjas under första kvartalet 2025. Fartygen, som kommer att användas för att transportera ammoniak, är en viktig del av den globala sjöfartsindustrins arbete för att möta framtidens energibehov och miljökrav. Foto: Wärtsilä

Wärtsilä Gas Solutions, som är en del av teknikkoncernen Wärtsilä, har fått i uppdrag att leverera lasthanteringssystem till fyra nya mycket stora ammoniakfartyg (VLAC) med en kapacitet på 93 000 kubikmeter. Dessa fartyg byggs vid det koreanska varvet Hanwha Ocean, tidigare känt som Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering, för den grekiska ägaren Naftomar. Avtalet, som bokades av Wärtsilä under tredje kvartalet 2024, markerar ytterligare ett steg i företagets fortsatta ledarskap inom lasthantering för gastransport.

Beprövad teknik med fokus på säkerhet och effektivitet

Wärtsiläs lasthanteringssystem bygger på modern och beprövad teknik, utvecklad under flera decennier av pionjärarbete inom gaslösningar. Systemen är designade för att prioritera både säkerhet och effektivitet, samtidigt som de bidrar till att minska driftkostnader och utsläpp av växthusgaser. Dessutom förbättrar de fartygens energieffektivitetsindex (EEDI), vilket är ett viktigt mått för att minska den globala klimatpåverkan från sjöfarten.

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Wärtsilä igen. Genom våra tidigare samarbeten kan vi vara säkra på att deras system är det bästa valet för dessa fartyg, säger Mr. Lee, teamledare för grunddesignteamet på Hanwha Ocean.

Långvariga kundrelationer och upprepade beställningar

Wärtsilä har en lång och positiv relation med Hanwha Ocean och har nyligen slutfört leveransen av utrustning till tolv fartyg för varvet. Samarbetet med Naftomar förnyas också med detta projekt, vilket enligt företaget visar kundernas fortsatta förtroende för Wärtsiläs lasthanteringssystem.

Leveranser inleds 2025

– Dessa återkommande beställningar visar tydligt det förtroende våra kunder har för våra system och är grunden till vår starka marknadsposition, kommenterar Patrick Ha, försäljningschef på Wärtsilä Gas Solutions.

Källa: Wårtsilä