Utländska investerare vänder ryggen åt Tyskland – energipriser en avgörande faktor

Särskilt de energiintensiva industrierna drabbades hårt av prisökningarna, vilket ledde till ett produktionsfall på 15 procent under 2022, en nedgång som fortsatte och nådde totalt 20 procent fram till slutet av 2023. Bild: Creative Commons Lic. Kredit: Geralt

En ny analys visar att utländska investerare i allt större utsträckning drar sig tillbaka från Tyskland. Detta tros bero på de stigande energipriserna, som har påverkat både investeringsviljan och industriproduktionen. Utländska direktinvesteringar (FDI) är långsiktiga investeringar som gör det möjligt för företag att expandera till nya marknader och etablera sig i andra ekonomiska områden genom fusioner, förvärv eller företagsgrundanden. Sådana investeringar spelar en viktig roll för att stärka den tyska ekonomin.

Enligt en ny analys från Bundesbank går utländska direktinvesteringar i Tyskland nu markant tillbaka, vilket markerar en viktig vändpunkt för investeringsklimatet i landet.

Strukturförändring i investeringsklimatet 2022

Enligt en analys som publicerades i Bundesbanks månadsrapport den 22 oktober 2024 har de utländska direktinvesteringarna i Tyskland minskat kraftigt sedan 2022. Experterna beskriver detta som en betydande "strukturförändring" i utländska företags investeringsintresse. Analysen visar att inflödet av kapital från andra länder inom euroområdet nästan helt avstannade sedan slutet av 2021. Även om inflödet från länder utanför euroområdet fortfarande är positivt, har det minskat betydligt jämfört med perioden 2019 till 2021.

– En total reträtt av internationella investerare från Tyskland kan dock inte utläsas av de tillgängliga siffrorna, tillägger Bundesbanks analytiker.

Frankrike och Spanien mer framgångsrika i att attrahera investeringar

Rapporten visar att utländska investerare mellan 2020 och juni 2024 investerade totalt 163 miljarder euro i Tyskland. Majoriteten av dessa investeringar kom från länder utanför euroområdet, med företag från USA i topp med cirka 56 miljarder euro. Efter USA följer Nederländerna med 35 miljarder euro och Storbritannien med 17 miljarder euro. Men under samma period minskade investeringarna i Tyskland från cirka 100 miljarder euro 2021 och 2022 till endast 62 miljarder euro fram till mitten av 2024.

I kontrast har länder som Frankrike och Spanien varit betydligt mer framgångsrika i att attrahera utländska investerare. Under 2024 stod utländska direktinvesteringar i Spanien för mer än åtta procent av landets BNP, medan motsvarande andel i Frankrike var nästan sex procent. Tyskland, å andra sidan, låg under fyra procent.

Energipriserna en avgörande faktor

Experterna pekar på att orsakerna till den minskade investeringsviljan i Tyskland sedan 2022 ännu inte är helt tydliga. Men de höga energipriserna tros vara en viktig faktor. Minskningen av utländska direktinvesteringar sammanfaller med den tidpunkt då industriproduktionen i Tyskland började stagnera.

Tyska företag söker nya investeringsmöjligheter i USA

De stigande energipriserna i Tyskland har inte bara avskräckt utländska investerare, de har också lett till att tyska företag ökat sina investeringar i USA:s energiintensiva sektorer. Mellan 2020 och 2022 steg dessa investeringar från 45 miljarder euro till 70 miljarder euro.

I Kina, däremot, har tyska företag hållit tillbaka sina investeringar under samma period, vilket delvis tros bero på att den kinesiska ekonomin har saktat ned.

Tyskland måste visa sin konkurrenskraft

Bundesbank-analytikerna avslutar sin rapport med att konstatera att Tyskland och Europa står inför ett intensivt globalt konkurrensläge för att locka till sig utländska investeringar. För att fortsätta vara attraktiva måste dessa ekonomier bevisa sin långsiktiga konkurrenskraft och förmåga att locka utländskt kapital.

Källa: Tyska Bundesbank