Metsä Board inför en mer flexibel utdelningsstrategi

Metsä Boards planerade utvecklingsinvesteringar förväntas förbättra konkurrenskraften för företagets befintliga fabriker och produkter. Foto: Metsä Board

Metsä Board, som ingår i Metsä Group, beslutade att förnya sin vinstutdelningspolitik för att skapa en mer flexibel strategi som tar hänsyn till framtida investerings- och utvecklingsbehov. Bolaget meddelade att utdelningar även i fortsättningen skulle vara en central del av kapitalfördelningen, men att den nya utdelningspolicyn syftar till att öka flexibiliteten.

Enligt den nya utdelningspolicyn skulle Metsä Board sträva efter att över tid dela ut minst hälften av årets resultat, men med hänsyn till framtida investeringar och utvecklingsbehov. Tidigare har policyn varit att varje år dela ut minst 50 procent av årets resultat.

– Målet är att fördela kapitalet på ett sätt som bäst stödjer långsiktig värdeskapande, förklarade bolaget i ett uttalande.

Fortsatta investeringar för att stärka produkternas konkurrenskraft

Bolaget framhöll att utdelningar skulle förbli en väsentlig del av kapitalfördelningen, samtidigt som de också siktade på att behålla en stark balansräkning.

Resultatrapport för tredje kvartalet

Under perioden juli till september steg Metsä Boards jämförbara rörelseresultat till 41,9 miljoner euro, jämfört med 5,5 miljoner euro under motsvarande period året innan. Resultatet inkluderade 23 miljoner euro i försäkringsersättningar, kopplade till en gasexplosion vid Kemi bioproduktfabrik i mars. Bolagets omsättning ökade samtidigt med fyra procent till 499 miljoner euro.

Under årets första nio månader minskade dock omsättningen till 1,49 miljarder euro från 1,52 miljarder euro året innan. Det jämförbara rörelseresultatet minskade också med 40 procent och uppgick till 72,6 miljoner euro.

Källa: Maaseudun Tulevaisuus