Ny aluminiumsmältverk med grön teknik planeras i Karleby – Rio Tinto och Fortum bland samarbetspartnerna

Projektet som blir det första av sitt slag på över 30 år i fastlandseuropa, samlar flera internationella och finska aktörer, inklusive Fortum och statliga investeringsbolaget Tesi. Foto: Fortum

Ett av världens största gruvbolag, Rio Tinto, undersöker möjligheten att bygga ett nytt aluminiumsmältverk med låga koldioxidutsläpp i Karleby och Kronoby i Finland. Projektet, som blir det första av sitt slag på över 30 år i fastlandseuropa, samlar flera internationella och finska aktörer, inklusive Fortum och statliga investeringsbolaget Tesi.

Rio Tintos projekt baseras på deras egenutvecklade AP60-teknologi, som bolaget beskriver som en av de mest effektiva smältteknikerna för aluminium i industriell skala. Hittills har denna teknik endast använts i Quebec, Kanada. Projektet, som går under namnet Arctial, inleds med en genomförbarhetsstudie och en miljökonsekvensanalys. Beslut om investering kan tas först under 2026 eller 2027.

Enligt Rio Tinto skulle projektet innebära en investering i mångmiljonklassen och bli en viktig milstolpe för aluminiumindustrin i Europa. Aluminiumproduktion är traditionellt sett mycket energikrävande, vilket gör tillgången på grön energi avgörande.

Fortum som energipartner

Fortum deltar som energileverantör och undersöker tillsammans med Rio Tinto möjligheter att använda befintlig och ny fossilfri energiproduktion för smältverket. Detta ligger i linje med Rio Tintos strategi att stärka sin globala ledarposition inom grön aluminiumproduktion.

– Kombinationen av vår AP60-teknologi och fossilfri elektricitet skapar en attraktiv möjlighet att erbjuda koldioxidsnålt aluminium som stärker Europas industriella bas och stöder tillverkningsindustrins förmåga i den pågående energiomställningen, säger Jérôme Pécresse, chef för Rio Tintos aluminiumdivision.

Starka samarbeten för framtiden

Projektet drivs av Arctial, ett nybildat konsortium där Rio Tinto, Mitsubishi Corporation, svenska investeringsbolaget Vargas och Tesi ingår som parter. Planerna omfattar även undersökningar av ny energiproduktion för att säkra en långsiktigt hållbar verksamhet.

Karleby är redan ett centrum för metallproduktion, med verksamheter som Bolidens zinksmältverk och det kommande litiumraffinaderiet från Keliber, som ska tas i bruk nästa år. Om projektet förverkligas kan det ytterligare stärka regionens roll som en ledande plats för industriell innovation och grön omställning.

Ett steg mot hållbar tillverkning i Europa

Projektet får stöd av flera lokala och internationella intressenter och ses som ett viktigt steg i riktning mot en mer hållbar tillverkningsindustri i Europa. Genom att minska koldioxidavtrycket i aluminiumproduktionen kan initiativ som detta bidra till att möta de ökande kraven på gröna material inom fordonsindustrin, byggsektorn och andra branscher.

Karleby har därmed potential att bli en central aktör i den globala energiomställningen, samtidigt som projektet kan skapa nya arbetstillfällen och stärka regionens ekonomiska utveckling.

Källa: Kauppalehti