Debatten om kärnkraft har återuppstått i Tyskland efter förslag från konservativa CDU och dess bayerska systerparti CSU om att utvärdera möjligheterna för ett återinträde i kärnkraftsproduktion. I ett positionspapper kritiserar unionen den styrande regeringen för att ha stängt landets sista tre kärnkraftverk förra året, och kallar beslutet för en "ideologiskt motiverad felbedömning".
På FN:s klimatkonferens i Baku uttryckte Rafael Grossi, chef för Internationella atomenergiorganet, att det vore "logiskt och rationellt" att återvända till kärnkraft.
Kan kärnkraften återvända till Tyskland?
Men trots stödet från internationella experter är den tyska industrin skeptisk. PreussenElektras chef Guido Knott, vars företag tidigare drev ett av de sista kärnkraftverken, är tydlig:
– För oss finns det ingen väg tillbaka. Anläggningen är under nedmontering, och det vore ekonomiskt ohållbart att återstarta driften.
RWE, en annan tidigare kärnkraftsoperatör, delar denna inställning. Industriförbundet BDI avfärdar diskussionerna som "slöseri med tid". Trots detta fortsätter CDU:s kanslerkandidat Friedrich Merz att lyfta fram sin vision om nya lösningar.
Small Modular Reactors: En ny generation av kärnkraft
Merz hoppas på Small Modular Reactors (SMR), små kärnreaktorer som kan producera cirka en fjärdedel av energin från traditionella kärnkraftverk. Tekniken har varit på ritbordet i årtionden men har ännu inte resulterat i någon kommersiell tillämpning. För att SMR ska bli ekonomiskt gångbara krävs produktion av minst 3 000 enheter, enligt en rapport från Bundesamt für die Sicherheit der nuklearen Entsorgung.
– Atomkraft är bara lönsam i kontinuerlig drift, men Tyskland behöver flexibla kraftverk som kan täcka energibehov under perioder med låg sol- och vindkraft, säger Mathias Mier, energiekonom vid Ifo-institutet.
Kärnfusion: Framtidens teknik, men hur nära?
En annan teknik som lyfts fram i debatten är kärnfusion. Till skillnad från traditionell kärnkraft genereras energi genom att atomkärnor smälts samman, vilket resulterar i mindre radioaktivt avfall och högre energiproduktion. Trots lovande forskningsresultat är tekniken långt ifrån kommersiellt tillgänglig.
– Jag kan inte föreställa mig att fusion blir användbar före slutet av seklet, särskilt med tanke på konkurrensen från billigare sol- och vindkraft, säger Mier.
Vad händer med de gamla kärnkraftverken?
Medan kärnfusion fortfarande är långt borta letar forskare efter lämpliga platser för framtida fusionsreaktorer. De nedlagda kärnkraftverken, som Isar II, diskuteras som potentiella platser, även om dessa fortfarande är under nedmontering och inte kommer att vara klara förrän tidigast 2040.
Guido Knott varnar för att debatten om att återstarta kärnkraft kan skapa osäkerhet bland de anställda som arbetar med att montera ner anläggningarna.
Politisk splittring kring kärnkraftens framtid
Medan CSU nyligen föreslog att stoppa nedmonteringen av kärnkraftverken, är Merz mer tveksam till om en återgång är möjlig. Samtidigt fortsätter unionen att driva på för en utvärdering av möjligheterna.
Debatten om kärnkraft handlar inte bara om energi utan även om politik, ekonomi och miljö. Frågan kvarstår: Är Tyskland redo att återvända till kärnkraft, eller kommer det att förbli en dröm för vissa och ett spöke för andra?
Källa: Merkur