Grön vätgas testas i glasproduktion – lovande resultat i Sverige

Ardaghs glasfabrik i Limmared, som är engagerat i hållbara förpackningslösningar, kommer att producera 2,1 ton grön vätgas per dag innan årets slut. Denna vätgas kommer att ersätta en del av det naturgas som används idag och samtidigt minska anläggningens totala koldioxidutsläpp. Ardagh kommer att använda vattenkraft för att producera vätgas med hjälp av elektrolysören från Plug. Foto: Ardagh

Den svenska glasfabriken i Limmared, ägd av Ardagh Group, har inlett tester med att använda grön vätgas i sina smältugnar. Resultaten hittills visar att övergången inte påverkar glasets kvalitet eller själva ugnen. Detta kan bli ett viktigt steg mot att minska utsläppen inom glasindustrin.

Ardagh Group, baserat i Luxemburg, har börjat ersätta en del av det fossila gasbränslet i sin fabrik i Limmared med grön vätgas. Gasen produceras lokalt via en 5 megawatt stark protonutbytesmembran-elektrolysör (PEM). Smältugnen används för att smälta återvunnet glas (cullet), sand, soda, kalksten och dolomit till nytt glas, som sedan formas till flaskor för dryckesindustrin.

Sedan testerna inleddes i oktober har fabriken förbränt 109 000 kubikmeter grön vätgas från elektrolysören. Företaget har som mål att ersätta 20 % av sitt fossila gasbehov med förnybart vätgas, men har ännu inte avslöjat vilken andel som hittills ersatts under testfasen.

– Testerna med den nya energimixen går mycket bra. Vi har inte sett någon påverkan på glasets kvalitet eller ugnen, säger Daniel Johansson, projektledare på Ardagh.

Vätgasens potential och utmaningar

Grön vätgas lyfts fram som en möjlig lösning för att minska koldioxidutsläpp i industrier som kräver högtemperaturvärme, där elektriska lösningar kan vara svåra att genomföra. Men att nå en blandning med 20 % väte skulle kräva tre gånger så mycket volym av förnybar vätgas jämfört med den gas det ersätter, eftersom vätgasen har en tredjedel av energidensiteten.

Studier har också pekat på att vätgasblandningar i gasnätet kan ge begränsade klimatfördelar. En rapport från Fraunhofer-institutet 2022 visade att en 20-procentig vätgasblandning endast minskar utsläppen med 6-7 %.

Elektriska lösningar som alternativ

Ardagh har redan framgångsrikt testat en elektrisk lösning i sin fabrik i Obernkirchen, Tyskland. Där har en hybridlösning som drivs till 60 % av el lett till en utsläppsminskning på 64 %.

– Kombinationen av vätgas och andra hållbara teknologier, såsom hybridsmältning, kommer att hjälpa oss och våra kunder att nå våra utsläppsminskningsmål, samtidigt som vi driver på glasindustrins omställning, säger Martin Petersson, Ardaghs Europachef.

Glasindustrins väg framåt

Ardaghs satsning i Limmared visar på de möjligheter som finns för att minska utsläppen i glasindustrin, samtidigt som den belyser de utmaningar som återstår. Genom att kombinera grönt väte och elektriska lösningar kan företaget bana väg för en mer hållbar framtid inom tillverkningen av glasflaskor och andra produkter.

Källa: Hydrogen World News