Europeiska och globala räntor under press – centralbankerna i fokus

Europeiska centralbanken (ECB) står inför avgörande beslut. Foto: Wikipedia Common. Foto: Kiefer

Nu riktas världens ögon mot räntemarknaden när Europeiska centralbanken (ECB) och den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) står inför avgörande beslut. Politiska kriser i Europa och inflationssiffror från USA bidrar till osäkerhet och intensifierar spekulationerna kring framtida räntesänkningar.

ECB förväntas på torsdag meddela en sänkning av styrräntan med 25 punkter, vilket skulle sätta inlåningsräntan på 3 %. Det här blir fjärde gången i år som ECB sänker räntan. Enligt en enkät från Reuters tror endast två av 75 ekonomer på en större sänkning med 50 punkter.

Samtidigt står ECB inför pressande frågor kring de politiska kriser som nu påverkar eurozonens två största ekonomier, Frankrike och Tyskland. Den politiska osäkerheten har lett till att räntedifferensen mellan Frankrikes och Tysklands 10-åriga statsobligationer breddats till nivåer som inte setts sedan eurokrisen.

Räntesänkningar väntas från ECB

Frankrike brottas med en offentlig skuld på 112 % av BNP och står inför krav på att spara minst 60 miljarder euro i nästa års budget. Detta sker samtidigt som landet redan är föremål för EU:s underskottsförfarande. ECB:s ordförande Christine Lagarde kommer troligen att behöva svara på frågor om dessa utmaningar under torsdagens möte.

Inflationssiffror från USA sätter fokus på Fed

På andra sidan Atlanten riktas marknadens fokus mot inflationssiffror som offentliggörs på onsdag. Dessa väntas bekräfta att Fed kan gå vidare med en räntesänkning med 25 punkter under sitt möte den 18 december. Danske Banks analytiker Antti Ilvonen bedömer att kärninflationen i USA har sjunkit marginellt, vilket stärker förväntningarna på en sänkning.

Jobbrapporten från november visade på 227 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn, klart högre än oktobers nivå, vilket gav en viss optimism men inte indikationer på överhettning. Fed-chefen Jerome Powell kommenterade nyligen att den amerikanska ekonomin ser starkare ut än förväntat men betonade behovet av att vara försiktig med framtida räntebeslut.

Kina brottas med låg inflation och ekonomisk osäkerhet

Siffror från Kina visar på fortsatt svag inflation. Konsumentpriserna steg med endast 0,2 % i november jämfört med föregående år, lägre än den förväntade ökningen på 0,5 %. Kina har under året försökt stimulera sin ekonomi genom räntesänkningar och lättnader för bankernas reservkrav, men insatserna har hittills haft begränsad effekt.

Kinas centralbank återupptog också sina guldinköp i november, vilket tolkas som en del av landets strategi att minska sitt beroende av den amerikanska dollarn. Samtidigt har målet om en tillväxt på 5 % för året ifrågasatts av flera experter, inklusive Finlands Bank, som förutspår en mer realistisk siffra på omkring 4 %.

Den politiska och ekonomiska osäkerheten i Europa och USA:s inflationsutveckling kan komma att påverka globala finansmarknader under de kommande veckorna. För ECB och Fed handlar det om att balansera ekonomisk stimulans med inflationskontroll. I Kina kvarstår utmaningen att stärka en avtagande ekonomi och samtidigt hantera globala makroekonomiska faktorer.

Källa: Kauppalehti