Efterfrågan på kol går mot nytt rekordår – trots klimatoro

Kolgruva i Australien. Foto: Calistemon/Wikimedia Commons

Den globala efterfrågan på kol går mot ett nytt rekordår 2024, slås fast i en färsk IEA-rapport. Utvecklingen av förnybar energi kommer bara att räcka för att stabilisera den globala efterfrågan på kol fram till 2027, enligt Internationella energibyrån (IEA). Mycket dåliga nyheter för klimatet, konstaterar AFP.

Efterfrågan väntas nå 8,77 miljarder ton i år. Den globala kolhandeln förväntas också nå  oöverträffade volymer, med 1,55 miljarder ton, medan priserna förblir 50 procent högre än genomsnittet som noterades mellan 2017 och 2019.

"Efter att ha nått en rekordnivå 2024 förväntas den globala efterfrågan på kol stabiliseras" fram till 2027, enligt IEA. "Den snabba utbyggnaden av ren energiteknik förändrar den globala elsektorn, som står för två tredjedelar av den globala kolkonsumtionen", skriver IEA och noterar att den snabba tillväxten i efterfrågan på el "kommer att vara avgörande på medellång sikt".

Kina är marknadslokomotivet: en tredjedel av det kol som förbrukas i världen förbränns i kinesiska kraftverk. Snäppet efter kommer tillväxtekonomier som Indien, Indonesien och Vietnam. "Asien förblir i centrum för den internationella kolhandeln", konstaterar IEA. I Asien ligger alla de stora importländerna (Kina, Indien, Japan, Korea och Vietnam), medan bland de största exportörerna är Indonesien och Australien.

Däremot har de flesta utvecklade ekonomier redan ha nått sin efterfrågetopp och där väntas kolefterfrågan minska fram till 2027.

Samtidigt sker en "massiv utbyggnad" av förnybar energi, även i Kina, vilket "kommer att bromsa tillväxten i användningen av kol trots en växande efterfrågan på el". Peking fortsatte att diversifiera sin energisektor 2024, med byggandet av kärnkraftverk och en "stor expansion" av landets sol- och vindkapacitet.