Text: Matteo Venturi, produktchef för vätskekylning hos Vertiv
Datacenterindustrin står inför en het utmaning – bokstavligen. Den snabba utvecklingen av artificiell intelligens gör att efterfrågan på databehandling ökar snabbt. När allt kraftfullare servrar trängs i datacentren ökar värmen och de traditionella kylsystemen räcker inte längre till. Därför måste vi hitta nya och effektiva sätt att kyla ner servrarna.
Vätskekylning är redan etablerat och används i vart femte datacenter globalt. Branschen ser det som framtidens dominerande kylteknik. Men dagens system, där kylvätskan behöver ledas genom flera steg för att nå rätt komponenter, har sina utmaningar.
Därför växer intresset för direkt-till-chip vätskekylning, en ny och effektiv lösning. Tekniken bygger på att kylvätskan leds direkt till de komponenter som genererar värme. Genom att montera specialdesignade kylplattor på processorer och grafikkort blir vätskekylningen både mer precis och effektiv, vilket gör tekniken särskilt lovande för framtidens värmeutmaningar.
Min erfarenhet är att det är särskilt effektivt i datacenter med hög beräkningskraft på liten yta, eller där man planerar att öka kapaciteten. Kylmetoden gör att datorerna kan prestera bättre och systemet blir lättare att bygga ut. I slutändan betyder det både lägre drifttemperaturer och mindre energiåtgång för kylning. Direkt-till-chip vätskekylning ger också större flexibilitet när man designar och installerar systemen.
Men som med all teknik kommer fördelarna med vissa utmaningar. Här är fyra viktiga saker du behöver känna till innan du går vidare med direkt-till-chip-vätskekylning:
1. Det är viktigt att det är rent!
Kylsystemet använder extremt små kanaler för att leda vätskan. Dessa har blivit allt mindre genom åren - från 100µ till dagens 27µ (mindre än ett hårstrå). Det ställer mycket höga krav på att vätskan är helt ren från partiklar, vilket kräver noggrann filtrering och underhåll.
2. Två kylvätskor att välja mellan
Systemet kan använda antingen specialrenat vatten eller den värmeledande vätskan PG25. Båda alternativen har sina för- och nackdelar när det gäller hur de påverkar materialen, vad de kostar att installera och byta ut, samt hur de ska förvaras och hanteras.
3. Kylsystemet kan byggas av två material
Rostfritt stål är det främsta valet för direkt-till-chip vätskekylsystemen då det är mer hållbart än plast, men dyrare och måste specialtillverkas. Plast är billigare och enklare att arbeta med, men det finns frågetecken kring materialets styrka, speciellt när vätskeflödet ändras snabbt.
4. Kräver noggrann skötsel
Till skillnad från luftkylda servrar kräver vätskekylda system mer omsorg. Rätt mängd kylvätska, noggrann luftning och regelbunden filterrengöring är avgörande för att systemet ska fungera.
Även om direkt-till-chip vätskekylning kan verka komplicerat är det en lovande teknik som kan förändra hur vi kyler datacenter i framtiden. Den kommer inte helt att ersätta luftkylning, istället kommer vi att se allt fler lösningar som kombinerar både luft och vätska. Men för att hitta de mest effektiva lösningarna måste vi först förstå hur tekniken fungerar.
#