Europa upplever ett rekordstort antal timmar med negativa elpriser när produktionen av förnybar energi överstiger efterfrågan. Negativa elpriser gynnar visserligen konsumenterna, men de utgör samtidigt ett hot mot lönsamheten för investeringar i förnybar energi. Problemet uppstår vid överproduktion av el, vilket ofta sker under toppar i sol- och vindkraftsproduktionen. För konsumenter med dynamiska elavtal kan detta inneböra ekonomiska incitament att flytta sin förbrukning till dessa perioder.
Samtidigt blir det allt viktigare att hitta lösningar för att hantera överskottet av förnybar energi genom exempelvis energilagring och anpassad lagstiftning.
Förnybar energi och negativa elpriser
År 2025 väntas antalet timmar med negativa elpriser nå nya rekord. Under dessa perioder får elkonsumenter i praktiken betalt för att använda el. Tidigare var detta en ovanlig situation, men i takt med att allt mer förnybar energi tillförs elnäten blir det allt vanligare. Detta skapar utmaningar för energimarknaderna, myndigheter och nätoperatörer i en tid av omställning till fossilfri energi.
Sol- och vindkraft har etablerat sig som centrala energikällor för att minska beroendet av fossila bränslen. Dessa teknologier har blivit allt mer kostnadseffektiva och konkurrenskraftiga. Men till skillnad från fossila energikällor är sol- och vindkraft beroende av väder, tid på dygnet och årstid, vilket gör att produktionen varierar och inte alltid matchar efterfrågan på el
Beroendet av Ryssland
Problemet är särskilt påtagligt i Europa, där utbyggnaden av förnybar energi har fått en skjuts efter Rysslands invasion av Ukraina. För att minska beroendet av rysk olja och gas har många länder investerat stort i sol- och vindkraft. Före invasionen i februari 2022 var Tyskland exempelvis beroende av rysk gas för mer än hälften av sin gasförsörjning och en tredjedel av sin olja. Tre år senare beräknas 20 procent av landets elproduktion komma från solkraft.
År 2025 väntas Europa för andra året i rad slå rekord i antal timmar med negativa elpriser. Under de första åtta månaderna av 2024 föll elpriserna under noll i totalt 7 841 timmar. Som lägst noterades priser under minus 20 euro per megawattimme, enligt konsultfirman ICIS.
Risker för framtida investeringar
Vad innebär detta för Europa och andra regioner som brottas med liknande problem, som Kalifornien, Texas och Washington D.C.?
– Risken är att förnybar energi blir ett offer för sin egen framgång, rapporterar Bloomberg. – Subventioner som tidigare drivit på utbyggnaden av sol- och vindkraft avvecklas i många länder, och projekten måste nu visa att de kan vara lönsamma utan statligt stöd. Men negativa elpriser pressar det genomsnittliga grossistpriset, vilket försämrar lönsamheten för grön energi.
Detta kan leda till minskade investeringar i förnybar energi vid en kritisk tidpunkt. För att nå de globala klimatmålen och hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, måste den totala förnybara energikapaciteten tredubblas jämfört med 2023 och nå mer än elvatusen gigawatt till 2030, enligt Internationella byrån för förnybar energi (IRENA).
Vägar framåt
Att minimera negativa elpriser, eller åtminstone deras ekonomiska effekter, blir en avgörande utmaning i omställningen till fossilfri energi. Europa testar nu olika åtgärder, som att avskaffa garanterade priser för producenter och införa begränsningar i elproduktionen. Energibolag satsar även på lagringstekniker för att stabilisera elflödet, men denna sektor är fortfarande under utveckling och kräver ytterligare forskning och innovation för att bli kommersiellt skalbar.
Källa: Oil Price