Kopparpriset når ny rekordnivå

Investerare, handlare och gruvchefer har i åratal varnat för att världen står inför ett kritiskt underutbud på koppar. Arkivbild.

Koppar steg häromdagen till sin högsta nivå någonsin, vilket förlängt ett flera månader långt prisrally drivet av finansiella investerare som hamstrat koppar i väntan på allt större utbudsbrister. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Futures på metallbörsen London Metal Exchange steg mer än 4 procent häromdagen, och ledde till att kopparpriset nådde över den magiska vallen 11 000 dollar per ton för första gången någonsin.

Banker, gruvbolag och investeringsfonder har enligt Bloomberg länge förutspått koppars långsiktigt ljusa utsikter - och en flod av investeringar på marknaden har under de senaste veckorna sökt sig till koppar och satt press på de mer pessimistiska handlarna, som har intagit en mer försiktig hållning på grund av svag efterfrågan på spotmarknaden, särskilt i Kina.

Investerare, handlare och gruvchefer har i åratal varnat för att världen står inför ett kritiskt underutbud på koppar mitt i en explosiv efterfrågan från gröna industrier.

Priset på koppar har ökat mer än en fjärdedel sedan början av detta år. Liksom koppar har guld också slagit nya prisrekord, då båda metallerna får stöd av optimism om att den amerikanska centralbanken kommer att börja sänka räntorna i år.