Lego ökar kraftigt och lämnar konkurrenterna bakom sig

Lego numera med en City-undercover agent. Foto: Lego

Efter en tillfällig nedgång har världens största leksakstillverkare Lego återtagit sin starka position på marknaden. Det danska familjeföretaget fortsätter att vinna marknadsandelar och överträffar de stora amerikanska konkurrenterna Hasbro och Mattel.

Lego, som grundades för mer än 70 år sedan och är känt för sina ikoniska byggklossar, upplever en stark uppgång. Under första halvåret 2024 steg företagets omsättning med 13 procent, vilket motsvarar cirka 4,15 miljarder euro. Vinsten ökade samtidigt med 16 procent till 800 miljoner euro, enligt en rapport som företaget släppte på onsdagen.

Legos vd Niels Christiansen uttrycker optimism inför framtiden:
– Vi har utnyttjat vårt stabila finansiella fundament för att ytterligare öka investeringarna i strategiska initiativ. Företaget har inte bara uppnått tvåsiffrig tillväxt, utan har också lyckats öka andelen hållbara material i sina produkter avsevärt.

Legos återhämtning efter en tuff period

– Förra året såg Lego en mer blygsam tillväxt med en ökning av intäkterna på endast två procent. Detta kan jämföras med en nedgång på sju procent för den globala leksaksmarknaden, vilket innebar att Lego trots allt stod sig relativt bra. Christiansen förklarar företagets framgång med att Legos produktutbud fortsätter att vara relevant för alla åldrar och intressen, vilket leder till stark efterfrågan över hela världen.

– Vår portfölj förblir relevant för alla åldersgrupper och intressen, och detta driver en betydande efterfrågan på alla våra marknader, säger Christiansen.

Företagets finansiella läge och hållbarhetsfokus

– Lego har under det senaste året visat prov på ekonomisk styrka och en tydlig strategi för framtiden. Förutom den ekonomiska tillväxten har företaget gjort framsteg inom hållbarhet, en viktig del av Legos långsiktiga mål. Lego har satsat på att öka användningen av hållbara material i sina produkter, vilket reflekterar företagets engagemang för miljön och dess ansvar gentemot framtida generationer, berättar Christiansen.

Christiansen betonar att Legos framgång delvis kan tillskrivas företagets fokus på innovation och hållbarhet:

– Vi strävar efter att vara ledande inom hållbara lösningar inom vår bransch, och vi är stolta över de framsteg vi gjort hittills.

Fortsatta planer och framtidsutsikter

Lego planerar att fortsätta sin expansion och ytterligare stärka sin marknadsposition. Företaget har redan visat sig motståndskraftigt i en svår marknad och är fast beslutet att fortsätta sin framgångssaga. Med ett starkt finansiellt fundament och en klar strategi ser Lego ut att fortsätta dominera leksaksindustrin och sätta nya standarder för hållbarhet och innovation.

Legos framtidsutsikter verkar ljusa, med fortsatt fokus på att förnya sitt sortiment och expandera på nya marknader. Det återstår att se hur konkurrenterna kommer att svara på Legos framgångar, men det är tydligt att företaget är väl positionerat för att behålla sin ledande ställning i branschen.

Källa: Lego