IMF skruvar upp prognoserna för Kinas ekonomi

Så kallad spökstad i Kina. Trots uppåtgående tillväxtprognoser från Internationella valutafonden, IMF, kämpar Kina fortfarande för att återhämta sig från Covid-åren och tyngs av en ihållande skuldkris på fastighetsmarknaden. Foto: Himuka tachibana/Wikimedia Commons

Internationella valutafonden (IMF) höjde onsdagen den 29 maj sin tillväxtprognos för Kina till 5 procent 2024, men uttrycker oro över de utmaningar som återstår på industri- och budgetnivå. Världens näst största ekonomi kämpar fortfarande med att återhämta sig från Covid-åren och betyngs av en ihållande skuldkris på fastighetsmarknaden, som länge har stått runt en fjärdedel av BNP. Nedgången i konsumtionen och risken för deflation tynger också tillväxten.

Men det finns nu tecken på återhämtning: tillväxten under det första kvartalet överträffade förväntningarna, med 5,3 procent på årsbasis, en siffra som beskrivs som en "bra start" av de kinesiska myndigheterna. Detta i kombination med de "senaste politiska åtgärderna" fick IMF att höja tillväxtprognoserna ör 2024. För 2025 räknar man med en tillväxt på 4,5 procent.

"Den pågående korrigeringen på bostadsmarknaden, som är nödvändig för att styra sektorn mot en mer hållbar väg, förväntas fortsätta", skriver IMF. Men "en mer omfattande uppsättning åtgärder skulle underlätta en effektiv och mindre kostsam övergång, samtidigt som den skyddar mot riskerna för försämring" av marknaden.

IMF varnar också för Peking för att införa starka stöd för vissa strategiska industrisektorer, eftersom detta kan orsaka en "felfördelning" av resurser som är skadlig för handeln.

"Att minska denna politik och ta bort restriktioner för handel och investeringar skulle öka den nationella produktiviteten och minska riskerna för fragmentering" av marknaden”, enligt IMF.

 Kina har varit under press i flera månader på grund av en förmodad "överkapacitet" av en del av sin industri, något som fördömts av USA som ser det som ett resultat av alltför stora subventioner. USA:s finansminister Janet Yellen uppmanade förra veckan G7 att bilda "en tydlig och enad front" inför Kinas "industriella överkapacitet" som genererar "makroekonomiska obalanser".

På medellång sikt förväntas "tillväxten minska till 3,3 procent på grund av en åldrande befolkning och nedgången i produktivitetsökningar", säger Gita Gopinath, vice verkställande direktör för IMF, under en presskonferens i Peking. Hon lyfte också fram "de betydande budgetutmaningar, särskilt för lokala myndigheter" som landet står inför.

Peking har försökt rädda sin krisdrabbade fastighetssektor i maj genom att minska den minimiinsättning som krävs för förstagångsköpare. Lokala myndigheter kommer också att kunna köpa osålda fastigheter, något som beskrivs som en av de mest ambitiösa åtgärderna som Peking vidtagit för att dra sektorn ur en allvarlig skuldkris, som har drivit många fastighetsutvecklare i konkurs.