Ny teknik från chiptillverkare utmanar Apple på mässan Computex 2024

Computex-mässan i Taipei/Tauwan. Bild: Computex 2024

Den årliga Computex-mässan i Taiwan har blivit en plattform för att intensifiera konkurrensen mellan Microsoft och Apple. En vecka innan Apples utvecklarkonferens WWDC meddelade de amerikanska chipherstillarna AMD och Qualcomm lanseringen av en ny generation av bärbara datorer som kan utföra AI-uppgifter direkt på enheterna.

AMD:s chef, Lisa Su, tillkännagav att de första AI-datorerna med AMD-chipsen kommer att lanseras i juli. Dessa datorer kommer att kunna generera text och bilder med så kallad generativ AI, utan att behöva förlita sig på stora datacenter. Qualcommchef, Cristiano Amon, meddelade att nästan två dussin enheter från olika tillverkare med den nya Snapdragon Chip X Elite kommer att finnas tillgängliga från den 18 juni.

En Kampanj mot Apple

Amon gjorde det tydligt att de nya AI-datorerna från Microsoft-lägret är en direkt utmaning mot Apple.

- PC:n har återuppfunnits, sade Amon. Microsoft visade detta själva förra månaden med lanseringen av sin egen AI-laptop.

I slutet av sitt framträdande visade Amon en reklamfilm som antydde att Apple ännu inte har integrerat liknande AI-teknik i sina produkter. Reklamfilmen visar en Apple-användare som, irriterad av ständiga popup-meddelanden på sin skärm, söker efter en ny dator med Microsofts Co-Pilot-funktion och säger:

- "Dags för ett byte."

Framtiden för AI i Datorer

Den nya tekniken som presenteras på Computex visar hur snabbt AI-integrationen utvecklas inom konsumentelektronik. Genom att möjliggöra AI-bearbetning direkt på enheterna, lovar AMD och Qualcomm att revolutionera hur användare interagerar med sina datorer. Denna utveckling kan potentiellt sänka kostnaderna och öka effektiviteten, eftersom behovet av storskaliga datacenter minskar.

Utmaningar och Möjligheter

Trots de stora löftena innebär denna nya teknologi också utmaningar. Att integrera avancerad AI-teknik på enheterna kräver kraftfulla och energieffektiva chips, något som både AMD och Qualcomm verkar ha tagit i beaktande med sina senaste lanseringar. Samtidigt innebär det en ökad konkurrens för Apple, som nu måste hitta sätt att hålla jämna steg med dessa innovationer.

Computex 2024 har blivit en viktig arena för att visa upp den senaste utvecklingen inom AI och datorteknik. Med lanseringen av nya AI-datorer från AMD och Qualcomm sätts press på Apple att förnya och förbättra sina produkter. Detta intensifierar den redan hårda konkurrensen mellan tech-giganterna och kan leda till snabbare framsteg inom konsumentteknologi.

Den teknologiska tävlingen fortsätter, och det återstår att se hur Apple kommer att svara på denna nya utmaning. För användarna innebär detta spännande tider med fler alternativ och kraftfullare verktyg tillgängliga på marknaden.

Källa: Handelsblatt