STMicroelectronics ska öppna kiselkarbidfabrik på Sicilien för 5 miljarder euro

STMicroelectronics, även känt som ST, är en fransk-italiensk halvledartillverkare med huvudsäte i Genève i Schweiz. Bild: Konstantin Lanzet — CPU collection Konstantin Lanzet/Wikimedia Commons

Genom att dra nytta av subventioner som beviljats ​​i enlighet med European Chips Act fortsätter STMicroelectronics utbyggnaden av sin anläggning i Catania på Sicilien.

STMicroelectronics kommer att bygga Italiens första 200 mm kiselkarbid-anläggning med hög volym. Fabriken byggs i Catania, Sicilien och kommer att dra nytta av ett flerårigt investeringsprogram på 5 miljarder euro, inklusive 2 miljarder euro i stöd från den italienska staten.

Kiselkarbidmoduler är efterfrågade för elfordon, snabbladdningsinfrastruktur, förnybar energi och olika industriella tillämpningar, inklusive datacenter, eftersom de erbjuder högre elektriska strömmar och lägre läckage än traditionella kiselhalvledare. Men tillverkningen är svårare och dyrare än traditionella chips.

I samma anläggning i Catania pågår för fullt arbetet med att färdigställa en tillverkningsenhet för kiselkarbid-substrat. Tillsammans ska installationerna att bilda STMicroelectronics Silicon Carbide Campus. Med projekten siktar den europeiska halvledartungviktaren att rikta sig mot flera sektorer, framför allt industri och fordon.

Enligt företaget kommer detta Silicon Carbide Campus "fungera som centrum för ST:s globala SiC-ekosystem, som integrerar alla steg i produktionsflödet”.

STMicroelectronics, även känt som ST, är en fransk-italiensk halvledartillverkare med huvudsäte i Genève i Schweiz.