Nytt partnerskap mellan Finnvera Plc och Europeiska investeringsbanken ett lyft för medelstora företag

Finnveras vice vd Jussi Haarasilta, vd för Finlands exportkredit ltd Pia Peltoniemi och EIB:s vice vd Thomas Östros. Foto: Finnvera Plc

Mitt i osäkra ekonomiska utsikter kommer finländska medelstora företag att få ett betydande uppsving tack vare ett nytt partnerskap mellan Finnvera Plc och Europeiska investeringsbanken (EIB). Samarbetet syftar enligt Helsinki Times till att främja sysselsättning, tillväxt och en ren omställning för medelstora företag, för att säkerställa att de har det stöd som behövs för att navigera i utmanande ekonomiska förhållanden.

EIB har åtagit sig att ge en garanti på 200 miljoner euro till Finnvera, Finlands nationella reklambank och officiella exportkreditorgan. Denna garanti gör det möjligt för Finnvera att ge upp till 400 miljoner euro i nya lån till finska medelstora företag, som är företag med mellan 250 och 3 000 anställda. Detta initiativ kommer att underlätta realekonomiska investeringar för cirka 560 miljoner euro.

Avgörande för ekonomin i Finland

- Detta partnerskap är avgörande för den finska ekonomin, säger Jussi Haarasilta, vice vd för Finnvera.

- Med EIB som delar risken kan vi bättre stödja tillväxten och överföra fördelarna direkt till finska företag. Det länkade riskdelningsprogrammet (LRS) tillåter oss att inte bara stödja inhemska projekt utan också finansiera exportinitiativ inom EU, i linje med våra strategiska mål att öka exporten.

Programmet är utformat för att ta itu med finansiella hinder som förvärras av inflation, höga räntor, begränsade externa tillväxtmöjligheter och oförutsägbar energitillgång. Genom att dela dessa risker strävar EIB och Finnvera efter att göra finansiering mer tillgänglig och överkomlig genom att erbjuda lägre räntor och minskade krav på säkerheter för berättigade företag.

Ökning av arbetsplatser

Thomas Östros, vice ordförande för EIB, uttryckte sin entusiasm för samarbetet:

- Vi är glada över att arbeta med Finnvera för att stödja finska medelstora företag genom att tillhandahålla garantier för långfristiga lån. Tillsammans kommer vi att stödja projekt som är i linje med EIB:s uppdrag att öka jobb och tillväxt och att stödja begränsning av klimatförändringar Med Finnveras omfattande nätverk kan vi säkerställa att hälften av den olåsta finansieringen kommer att gynna sammanhållningsområdena i Finland.

Detta avtal är det första tillfället då EIB tillhandahåller en direkt lån-för-lån-garanti i Finland, vilket återspeglar ett strategiskt steg för att stärka den finska medelstora företagssektorn. De garanterade lånen kommer att betalas ut genom Finnveras nätverk, vilket säkerställer en bred effekt.

Möter föränderliga behov

Finnvera, som utnyttjar sin erfarenhet av garantilösningar från EIB och EIF, kommer att använda detta nya avtal för att komplettera befintliga finansieringsmarknader och möta de finländska företagens föränderliga behov. Wille Rydman, Finlands ekonomiminister, betonade regeringens stöd:

- Garantiavtalet med EIB är en del av vår bredare strategi för att återföra Finland på vägen mot tillväxt. Samarbete med europeiska partner som EIB stärker den finansiella ställningen och verksamheten. villkoren för finska företag, till fördel för alla finländare.

Initiativet bygger på Finnveras historia av att stödja små och medelstora företags finansiering genom garantier och lån, vilket förstärker dess uppdrag att stödja finsk export och den inhemska ekonomin. I mars 2024 uppgick Finnveras balansräkning till 14,3 miljarder euro, med betydande inhemsk låne- och garantiverksamhet.

Ett brett spektrum

EIB, som EU:s långfristiga utlåningsgren, fortsätter att finansiera projekt som bidrar till EU:s politiska mål. År 2023 anslog EIB-gruppen nästan 1 miljard euro till nya projekt i Finland, som stödde ett brett spektrum av sektorer från FoU till energieffektivitet och utbildningsinfrastruktur.

Detta partnerskap mellan Finnvera och EIB exemplifierar en samlad ansträngning för att främja hållbar tillväxt och motståndskraft i Finlands medelstora företag, vilket skapar förutsättningar för långsiktig ekonomisk stabilitet och välstånd.

Källor: Helsinki Times / EIB