Kina tar över världens hamnar

Peru kommer med den nya hamnen kunna ta emot de största containerfartygen i världen. På bilden containerfartyg i Panamakanalen. Foto: Simon Matthis

Kina bygger eller förvärvar hamnar över hela världen, som en del av sin strategi för "Nya sidenvägen".

De har redan lagt vantarna på Hamburg, Aten och Dunkerque. Senaste tillskottet blir Chancay i Peru, en ny strategisk hubb för kinesisk internationell handel. Hamnen kommer att invigas hösten 2024. Första spadtaget skedde 2019.

Hamnen kommer ge friare och direkt tillgång till den sydamerikanska marknaden för kinesiska bolag. Kostnaden på 3,5 miljarder dollar står det kinesiskt statliga företaget Cosco Shipping.

Peru kommer med den nya hamnen kunna ta emot de största containerfartygen i världen och blir därmed en nyckelaktör för sjöfarten i Sydamerika.

Hamnbygget har också väckt mycket ont blod. Lokalbefolkningen motsätter sig hamnprojektet och föroreningar och kraftig försämring av den biologiska mångfalden vid kusten oroar fiskare mycket.

Chile och USA ser dessutom med misstänksamhet på detta närmande mellan Kina och Peru, och övervakar noga Kinas ökande inflytande den sydamerikanska kontinenten, skriver sajten Les Echos.