Italien beställer över 550 stridsvagnar från Rheinmetall

Stridsvagn Leopard 2A5 vid en utbildnings- och stridsdemonstration. Foto: Wikipedia Common, kredit: Bundeswehr/Modes

Rom planerar att ge Rheinmetall den största beställningen i företagets historia. Detta blir den tredje miljardaffären på kort tid, trots att en konkurrent tidigare säkrat avtalet.

Den senaste versionen av stridsvagnen Panther visades nyligen upp på vapenmässan Eurosatory i Paris.

Rheinmetall, en ledande aktör inom vapenindustrin, står inför sin största order någonsin. Enligt två branschkällor, som talade med Handelsblatt, planerar den italienska staten att beställa stridsvagnen Panther och stridsfordonet Lynx från det Düsseldorfbaserade företaget. Rheinmetall samarbetar i detta projekt med den italienska tillverkaren Leonardo.

Bildade joint venture

Nyligen bekräftade båda företagen i ett gemensamt uttalande att de bildat ett joint venture.

– De teknologiska och industriella synergierna mellan Leonardo och Rheinmetall är en unik möjlighet att utveckla toppmoderna stridsvagnar och infanterifordon, säger Leonardos vd Roberto Cingolani i uttalandet. Rheinmetalls vd Armin Papperger tillägger att båda företagen planerar att betjäna både den italienska marknaden och andra partnerländer som har behov av att modernisera sina stridssystem.

Aktien steg

Handelsblatt rapporterade exklusivt om joint venture och beställningen redan på onsdagsmorgonen. Efter nyheten steg Rheinmetalls aktie med mer än fyra procent och Leonardo-aktien ökade med över tre procent.

Rheinmetall har redan tidigare i år säkrat två stora order värda flera miljarder euro. Denna senaste beställning från Italien, som omfattar över 550 stridsvagnar, befäster företagets position som en ledande leverantör inom vapenindustrin i Europa.

Källa: Handelsblatt

 

 

 

 

4o