Beowulf och Jokkmokk Iron ger uppdatering om Gállok-järnmalmsprojektet

Pitkäjärvi- och Aitolampi-grafitfyndigheterna upptäcktes av Beowulf 2016 och är östra förlängningar av kända gamla grafitbrytningar från tiden då grafitprospektering genomfördes för många år sedan. Projektområdet ligger i östra Finland, cirka 40 km sydväst om den väletablerade gruvstaden Outokumpu. Foto: Beowulf

Beowulf Mining och dess helägda svenska dotterbolag Jokkmokk Iron Mines AB ("Jokkmokk Iron") har publicerat en uppdatering om Gállok-järnmalmsprojektet.

Höjdpunkter

Miljötillstånd

  • En formell samrådsprocess för miljökonsekvensbedömningen (MKB) inleds efter sommaren.
  • Denna process kommer att informera färdigställandet av MKBoch den efterföljande ansökan om miljötillstånd.
  • Analyser av renskötsel, världsarvskonsekvenser och engagemang med lokala intressenter pågår.
  • Inlämningen av miljötillståndsansökan planeras nu till våren 2025.

Förstudie (PFS)

  • Slutresultaten från metallurgiska tester förväntas inom de närmaste veckorna.
  • Initiala indikationer bekräftar att Gállok kan producera ett högkvalitativt, låghaltigt koncentrat.
  • Ett infyllnadsborrningsprogram, inriktat på att uppgradera den indikerade resursen till mätad kategori, förväntas inledas hösten 2024.
  • Efter borrningen kommer den minerala resursuppskattningen (MRE) att uppdateras och utgöra grunden för gruvplanering och reservuppskattning.
  • Andra arbetsströmmar, inklusive metallurgi, mineralbearbetning, avfallshantering, platsinfrastruktur och transportlogistik, avanceras eller är nära slutförande.
  • Förstudien förväntas nu vara klar under andra kvartalet 2025 för att möjliggöra fokus på miljötillståndsaktiviteter.

Dmytro Siergieiev, projektledare på Jokkmokk Iron, kommenterade:

- Vi intensifierar aktiviteten inför samrådsprocessens start efter sommaren när myndigheter och andra intressenter återvänder från semestern. Samrådet är en kritisk del av MKB-processen och kommer att informera den efterföljande miljötillståndsansökan. Parallellt med detta fortsätter vi med flera studier som är viktiga för tillståndsprocessen, inklusive renskötselanalys, världsarvskonsekvensbedömningar och avfallshanteringsplanen.

- Vi har ett utmärkt team av konsulter som stöder oss och jag är övertygad om att vi kommer att lämna in en omfattande tillståndsansökan.

Ed Bowie, verkställande direktör för Beowulf, konstaterade:

- Under Dmytros ledning fortsätter vi att göra stora framsteg vid Gállok. Tidsplanen för inlämningen av miljötillståndsansökan har förlängts för att möjliggöra en grundlig samrådsprocess och den slutliga inlämningen av en robust ansökan.

- Många av arbetsströmmarna fortsätter att avancera inför förstudien och dessa kommer direkt att integreras i MKB

och miljötillståndsansökningarna. Gállok-projektet har historiskt sett borrats väl; därför har vi starkt förtroende för den nuvarande mineralresursuppskattningen. Över 80 % av materialet inom gruvplanen från den tidigare undersökningen var i den indikerade kategorin. Vi har därför beslutat att skjuta upp borrprogrammet till hösten, vilket gör det möjligt för oss att fullt ut fokusera på samråds- och tillståndsprocessen.

- Fördröjningen av borrningen kommer att påverka förstudien, som vi nu förväntar oss slutföra våren 2025. Den övergripande utvecklingstidslinjen för projektet kommer dock att bestämmas av tillståndsprocessen och därför är detta vår främsta fokus i detta skede.

Miljötillstånd

Det första steget i processen för att erhålla miljötillstånd är att slutföra en MKB. Detta kräver att projektets breda parametrar presenteras för olika intressenter, inklusive myndigheter och lokala samhällen. Den initiala samrådsdokumentationen förbereds och samrådsprocessen förväntas inledas under tredje kvartalet 2024. Det förväntas att samrådsprocessen kommer att ta cirka sex veckor att slutföra. Därefter kommer feedback från samrådet att integreras i den slutliga MKB och den efterföljande miljötillståndsansökan.

Parallellt med MKB-samrådet krävs en rad studier som en del av miljötillståndsansökan, inklusive:

  • Hydrogeologisk bedömning
  • Bedömning av ytvattenpåverkan
  • Bedömning av damm
  • Bullerbedömning
  • Bedömning av biologisk mångfald
  • Renskötselanalys
  • Plan för ekologisk kompensation
  • Social konsekvensbedömning
  • Världsarvskonsekvensbedömning
  • Avfallshanteringsplan inklusive gruvstängningsplan

Miljötillståndsansökan lämnas in till miljödomstolen för granskning enligt miljöbalken. Den slutliga inlämningen av ansökan förväntas våren 2025. Baserat på nyliga prejudikat i Sverige förväntas miljödomstolen nu ta cirka två år att granska ansökan. Efter godkännandet av miljötillståndet kommer företaget också att behöva ett markanvändningstillstånd och bygglov innan byggandet av projektet kan påbörjas.

Förstudie

Förstudien består av ett brett spektrum av arbetsströmmar som bedömer projektets tekniska och ekonomiska genomförbarhet. De som är väl avancerade inkluderar:

  • Metallurgi
  • Mineralbearbetning
  • Platsinfrastruktur
  • Logistik och transport
  • Vattenhantering
  • Avfallshantering

Med infyllnadsborrningsprogrammet uppskjutet till hösten återstår följande arbetsströmmar att initiera, även om de kommer att bygga vidare på det arbete som redan genomförts i förberedelserna för förstudien som publicerades 2023. Dessa arbetsströmmar inkluderar:

  • Mineralresursuppskattning
  • Gruvteknik och schemaläggning
  • Mineralreservuppskattning

Med avslutandet av de tekniska studierna kommer projektets ekonomi att bedömas, inklusive marknadsstudier och analys av kapital- och driftskostnader.

Det förväntas att förstudien kommer att slutföras under andra kvartalet 2025, varefter en genomförbarhetsstudie påbörjas som förväntas ta cirka 12 månader att slutföra.

Om Beowulf Mining plc

Beowulf Mining är ett gruvföretag med huvudsaklig verksamhet inom prospektering och utveckling i Sverige, Finland och Kosovo. Beowulfs portfölj är diversifierad vad gäller råvaror, geografi och utvecklingsstadium för projekten, och består främst av järnmalm, grafit, guld och basmetaller. Beowulf Mining har sitt huvudkontor i London, England.

Varning

Uttalanden och antaganden i detta dokument om företagets nuvarande planer, uppskattningar, strategier och övertygelser, samt andra uttalanden som inte är historiska fakta, är framåtblickande uttalanden om Beowulfs framtida prestation. Framåtblickande uttalanden inkluderar, men är inte begränsade till, uttalanden med ord som "kan", "kan", "söker", "förväntar", "antar", "tror", "projekterar", "planerar", "strategi", "prognos" och liknande uttryck. Dessa uttalanden speglar ledningens förväntningar och antaganden med hänsyn till för närvarande tillgänglig information.

De är föremål för ett antal risker och osäkerheter, inklusive, men inte begränsade till, (i) förändringar i de ekonomiska, regulatoriska och politiska miljöerna i de länder där Beowulf verkar; (ii) förändringar avseende den geologiska informationen om de olika projekten; (iii) Beowulfs fortsatta förmåga att säkra tillräcklig finansiering för att fortsätta sin verksamhet; (iv) framgången för dess potentiella joint ventures och allianser, om några; (v) metallpriser, särskilt för järnmalm. I ljuset av de många risker och osäkerheter som omger varje mineralprojekt i ett tidigt utvecklingsstadium, kan de faktiska resultaten skilja sig väsentligt från de som presenteras och förutspås i detta dokument. Beowulf åtar sig ingen ovillkorlig skyldighet att omedelbart uppdatera sådana uttalanden.

Källa: Beowulf Mining