Ramson filtrerar förorenat vatten efter kunders önskemål

Förberedande arbete med beräkningar och ritningsunderlag.

Utmaningarna vid vattenrening är många. Det kan handla om allt från höga järnhalter, mangan och bakterier i dricksvatten till för hög syrehalt i matarvatten. PFAS och tungmetaller måste också avlägsnas. Vattenreningsföretaget Ramson erbjuder expertis och kundanpassade produkter för att stegvis komma fram till effektiva och anpassade lösningar.

– All mänsklig verksamhet som kommer i kontakt med vatten kommer att förändra vattens egenskaper. Vi plockar tillbaka det till sitt ursprung, säger Ragnar Sjöberg, vd och ägare av Ramson AB.

Motalabaserade Ramson utvecklar och tillverkar filtreringssystem för alla typer av industriella processer. Företaget är i dag verksamt som en totalentreprenör med kapacitet att driva projekt inom vattenrening, vattenvård och processteknik – från start till fullskalig anläggning.
Arbetet går från inledande tester till pilotkörning och fortsatt till fullskaleanläggning. Ramson kombinerar olika filter och annan processutrustning till väl fungerande och optimerade vattenreningssystem. Företaget levererar såväl containerbaserade plug and play-lösningar som fasta installationer "on site”.

b
Montagearbete i container.

Ramson har varit engagerade med vattenrening vid ett flertal större industrianläggningar i Sverige.

Här följer ett par exempel:

Vid Stora Ensos massafabrik i Skutskär hade man noterat att syrehalten var för kraftigt förhöjd i matarvattnet. En utvärdering med mätning på plats av den befintliga processen enligt gamla ritningar genomfördes. Därefter presenterades ett förslag på teknisk lösning och praktiskt genomförande. Beräkning och ritning skedde enligt Direktivet för tryckutrustning 2014/68/EU. Ramson gjorde sedan en ekonomisk utvärdering samt en utvärdering om möjligheten att lösa utmaningen på 8 dagar då helaPappersbruket hade ett planerat stopp. Allt var klart och driftsatt enligt tidplan. Och efter igångkörning uppmättes godkänt resultat.

b
Container för rening av PFAS-vatten.

Vid vattenverket Godegård i Motala kommun noterades förekomst av bakterier, partiklar, järn och mangan i råvatten för dricksvattenproduktion. Ramson föreslog att ultrafiltering skulle ske efter luftning, sandfilter och pH justering. Åtgärderna skulle utföras med en ZW10 ultrafiltreringspilot. Då piloten gav ett bra resultat bestämdes att design och beräkning skulle göras för en anläggning i full skala. Byggnation skedde vid Ramsons verkstad varefter man ombesörjde installation och i drifttagande.

Att bygga och installera en anläggning är bara början. Ramson hjälper därefter kunderna genom hela anläggningens livslängd. Företaget har ett stort reservdelslager och kunnig servicepersonal för att kunna erbjuda snabb service och support. Ramson erbjuder även utbildning och konsultstöd för att säkerställa tillförlitlig, effektiv och säker drift.

 

b

ramson.se