Stockholm Energi i banbrytande avtal – satsar på lagring av biogen koldioxid i Norge

Koldioxiden fraktas med fartyg till mottagningsterminalen vid Øygarden på Norges västkust (bilden) . Därifrån leds den via en pipeline till ett reservoarområde 2 600 meter under havsbotten i Nordsjön. Foto: Equinor
Koldioxiden fraktas med fartyg till mottagningsterminalen vid Øygarden på Norges västkust (bilden) . Därifrån leds den via en pipeline till ett reservoarområde 2 600 meter under havsbotten i Nordsjön. Foto: Equinor

Utbyggnaden av det norska projektet Northern Lights går nu in i en ny fas. Equinor, Shell och TotalEnergies har fattat ett slutgiltigt investeringsbeslut om att satsa 7,5 miljarder norska kronor på den andra fasen av koldioxidlagringsprojektet. Beslutet kommer efter att ett kommersiellt avtal tecknats med Stockholm Exergi, som ska transportera och lagra upp till 900 000 ton biogen koldioxid årligen i 15 år.

Nyckelkund från Sverige gör projektet möjligt

Enligt Equinor är kundåtaganden avgörande för att kunna bygga upp en fungerande värdekedja för koldioxidavskiljning, transport och lagring.

– Det här är ett viktigt steg i utvecklingen av en storskalig CCS-kedja. Att vi nu kan gå vidare med fas två på kommersiell grund visar på värdet av samarbeten mellan offentlig och privat sektor, säger Anders Opedal, vd för Equinor.

Den svenska energileverantören Stockholm Exergi är den första kommersiella kunden för Northern Lights fas två, vilket möjliggör nästa steg i utbyggnaden.

Stärkt av EU-stöd – och norsk statlig finansiering

Av de 7,5 miljarder norska kronor som projektet omfattar utgörs cirka 1,5 miljarder av EU-finansiering från Connecting Europe Facility. Det är ett av fyra projekt för koldioxidtransport och -lagring som beviljats stöd från denna fond, och ses som en viktig pusselbit i EU:s framtida koldioxidstrategi.

Kraftigt ökad kapacitet för lagring av koldioxid

Den andra fasen innebär att den årliga lagringskapaciteten ökar från dagens 1,5 miljoner ton till minst 5 miljoner ton. Utbyggnaden bygger vidare på befintlig infrastruktur både på land och till havs. Den omfattar nya lagringstankar på land, en ny kajanläggning samt fler injektionsbrunnar.

Projektet beräknas vara klart för drift under andra halvan av 2028. Equinor kommer fortsatt att ha rollen som teknisk serviceleverantör med ansvar för utveckling, byggnation och drift.

Fas ett snart i gång – svensk koldioxid bland de första leveranserna

Northern Lights är en central del av det norska statliga initiativet Longship, som syftar till att demonstrera en komplett kedja för infångning, transport och lagring av koldioxid. Första fasen, som nu är fullbokad, har visat att det är möjligt att genomföra denna typ av projekt genom samarbete mellan myndigheter, industri och kunder.

– Att Northern Lights nu går vidare till fas två visar att stora CCS-lösningar är på väg att bli verklighet. Det är en avgörande del av energiomställningen, särskilt för industrier som har svårt att minska utsläppen på annat sätt, säger Irene Rummelhoff, ansvarig för marknad, mellanled och processer på Equinor.

I sommar inleds den operativa fasen. De första leveranserna väntas komma från Heidelberg Materials cementfabrik i Brevik. Även koldioxid från avfallsförbränningsanläggningen Hafslund Celsio i Oslo kommer att lagras inom ramen för Longship-projektet.

Om Northern Lights

Northern Lights är ett partnerskap med gemensamt ansvar mellan Equinor, Shell och TotalEnergies. Projektet fokuserar på transport och lagring av infångad och kondenserad koldioxid.

Koldioxiden fraktas med fartyg till mottagningsterminalen vid Øygarden på Norges västkust. Därifrån leds den via en pipeline till ett reservoarområde 2 600 meter under havsbotten i Nordsjön.

Den norska staten står för omkring 80 procent av kostnaderna för fas ett. Equinor har haft det tekniska ansvaret för konstruktionen av både anläggningen på land och de marina installationerna.

Northern Lights är en viktig del av arbetet med att etablera en gemensam europeisk infrastruktur för koldioxidlagring.

Källa: Equinor