Norska shoppare fortsätter att handla i Sverige och spenderar mer pengar än tidigare. Under det första halvåret 2024 ökade deras utgifter med 583 miljoner norska kronor jämfört med samma period förra året, en ökning på nästan 13 %. Detta trots att priserna i Norge är högre än någonsin, vilket driver fler norrmän att söka billigare varor på andra sidan gränsen.
Norges statliga statistikbyrå SSB (Statistisk sentralbyrå) rapporterar att norrmän spenderade totalt 5,1 miljarder norska kronor i svenska köpcentrum från januari till juni 2024. Många av dessa köpcentrum är strategiskt placerade nära gränsövergångarna. Enligt SSB har Norges 5,5 miljoner invånare gjort cirka 2,7 miljoner dagsresor över gränsen under årets första sex månader.
Sommaren, som är en högsäsong för gränshandel, har bidragit till att öka dessa siffror ytterligare. Enbart i juli spenderade norrmän omkring 600 miljoner norska kronor vid det populära Nordby Shopping Center, strax över gränsen vid Svinesund.
– Gränshandeln brukar öka runt högtider och under sommarens semestermånader när folk har mer tid för dagsresor, säger Guro Henriksen från SSB till NRK, Norges statliga tv-bolag. Henriksen menar att det regniga vädret i början av sommaren, särskilt i juni, kan ha bidragit till ökningen av shoppingturer till Sverige.
Lockande låga priser trots svag norsk krona
De stigande priserna i norska livsmedelsbutiker är en stark drivkraft bakom dessa gränsresor, trots att den norska kronan är ovanligt svag. I Sverige är priserna fortfarande lägre på en mängd dagligvaror, särskilt alkohol och tobak. Många norrmän besöker också svenska apotek, samt butiker för kläder, skor och sportutrustning.
– Det är billigare här, och det är också trevligt att komma bort ett tag, säger Malin Grimnes, en av många norrmän som handlar i Sverige, till NRK. Hon och hennes vän Amalie Kristiansen berättar att de brukar passa på att handla mycket under sina besök.
– Förra gången jag var här spenderade jag 6 000 norska kronor, säger Kristiansen.
SSB:s statistik visar att norska kunder i genomsnitt spenderade 1 921 norska kronor under årets första sex månader, vilket är något mindre än de 1 968 norska kronor som spenderades under samma period 2023.
Mat och alkohol dominerar gränshandeln
Hela 42 % av de norska kronorna som spenderas i Sverige går till mat och andra varor från livsmedelsbutiker, medan 14 % spenderas på alkoholhaltiga drycker och 11 % på tobaksprodukter. Skatterna i Sverige är fortfarande lägre än i Norge, och många norrmän lockas också av det större utbudet i de stora svenska livsmedelsbutikerna. Lägre matpriser är dock den största dragkraften, med exempel som bröd som kostar 49 norska kronor i Oslo men endast 25 svenska kronor på Nordby Shopping Center.
En annan jämförelse visar att samma gurka som kostar 24 norska kronor i Norge endast kostar 14 svenska kronor i en butik i Sverige. Den stora försäljningsvolymen i svenska gränsbutiker som Eurocash och Maximat bidrar till att pressa priserna ännu lägre, särskilt för läsk och andra drycker.
Politisk debatt om skatter och jordbrukspolitik
Debatten om skatter och jordbrukspolitik pågår intensivt i Norge, särskilt när det gäller de höga priserna på mat och dryck. Många norska leverantörer, särskilt dryckestillverkare som påverkas av den höga sockerskatten, menar att de förlorar affärer till de svenska köpcentrumen. Den konservativa politikern Hans Andreas Limi från Framstegspartiet uttrycker sin oro över situationen:
– Regeringen har höjt avgifter och skatter, vilket har lett till att Norge haft mycket större prisökningar på mat än våra grannländer, säger Limi. – Sverige har också sänkt bränslepriserna, och det är därför gränshandeln ökar.
Regeringen försvarar höga skatter
Regeringstjänstemän från det norska finansdepartementet menar dock att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser om den starka tillväxten i gränshandeln. De hävdar att den ökade konsumtionen i Sverige också beror på högre priser, inte bara på grund av de norska skatterna.
Regeringen försvarar också de höga norska skatterna på alkohol, tobak och socker med argumentet att de bidrar till att förbättra folkhälsan. Enligt regeringen skulle en sänkning av dessa skatter i Norge kunna leda till högre kostnader för hälso- och sjukvården i framtiden.
Gränshandeln är fortsatt en het politisk fråga i Norge, och det återstår att se om förändringar i skatte- och jordbrukspolitiken kommer att påverka norska konsumenters beteende. Tills vidare ser det dock ut som att de låga priserna och det breda utbudet i de svenska gränsbutikerna kommer att fortsätta locka norska shoppare över gränsen.
Obs: Kursen för en norsk krona är vid skrivande stund 0,95 svenska kronor.
Källa: Norwegian News