- Den tyska industrin lämnar inte landet på grund av klimatpolitiken, enligt en ny studie från Bundesbank. Däremot varnar experter för andra utmaningar som den tyska ekonomin kan stå inför.
Trots kritik om att EUs klimatåtgärder skulle tvinga den tyska industrin att flytta produktion till länder utanför Europa, visar Bundesbanks nya rapport att detta inte sker i stor skala. Studien, som publicerades i måndags, drar slutsatsen att det inte finns några tydliga bevis för att tyska företag har börjat välja produktionsplatser med mindre stränga klimatregler på grund av skärpta utsläppsregler inom EU.
– Hittills finns inga signifikanta indikationer på att tyska företag i ökad utsträckning flyttat sin produktion till länder med mildare klimatlagstiftning, säger Bundesbank i rapporten.
Tidigare närvaro utanför EU
Däremot påpekar studien att företag med högre utsläpp redan tidigare haft en överrepresentation i länder utanför Europa. Även om framtida produktionsflytt inte kan uteslutas, menar rapporten att sådana flyttar är kostsamma och inte alltid genomförbara.
Inte bara klimatpolitik som driver utlandsinvesteringar
Enligt Bundesbank har den tyska industrin ökat sina investeringar utanför det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) sedan EUs utsläppshandelssystem infördes 2005. Mellan 2005 och 2022 växte industrins kapital i icke-EES-länder med i genomsnitt tio procent årligen, vilket är dubbelt så snabbt som inom EES.
– Dessa siffror kan peka på en långsam förflyttning av tyska industrikapaciteter, skriver Bundesbank. Men rapporten påpekar också att denna utveckling inte enbart kan tillskrivas europeisk klimatpolitik. Beslut om direktinvesteringar påverkas av en rad olika faktorer, framhåller studien, som baseras på data från Bundesbanks mikrodatasystem för direktinvesteringar (MiDi).
Högre utsläppspriser kan skapa nya utmaningar
Även om det inte finns starka belägg för en omfattande företagsflykt på grund av klimatpolitiken varnar Bundesbank för att betydligt högre priser för utsläpp i Europa kan skapa incitament för företag att flytta särskilt utsläppsintensiva produktionsprocesser till länder med mindre ambitiösa klimatmål.
En globalt samordnad klimatpolitik skulle kunna minska risken för sådana flyttar, men enligt Bundesbank möter dessa ansträngningar betydande motstånd, eftersom det är svårt att få många länder att göra bindande åtaganden.
Klimatskydd genom gränsjusteringsmekanismer
Ett sätt att motverka så kallad "carbon leakage" – när företag flyttar sin produktion till länder med mindre stränga utsläppskrav – är EUs gränsjusteringsmekanism. Den innebär att importörer av varor som stål måste betala en avgift per ton koldioxid som varan har orsakat. Även om detta är ett effektivt skydd för industrin inom EU är det inte optimalt för de globala klimatmålen.
– Problemet är att bara de varor som säljs inom EES påverkas av avgiften, säger Bundesbank. Dessutom skulle europeiska producenter fortsatt vara i underläge på den globala marknaden där de konkurrerar med aktörer som inte behöver kompensera för sina utsläpp.
Den administrativa bördan som tillkommer med gränsjusteringsmekanismen är heller inte obetydlig, tillägger rapporten.
Främja "rena" innovationer istället för subventioner
Bundesbank menar att politiken bör fokusera på att skapa rätt förutsättningar för att främja innovationer inom grön teknologi, snarare än att förlita sig på subventioner. Med rätt ramverk skulle privata investeringar kunna mobiliseras, vilket skulle minska behovet av kostsamma subventioner.
– För att detta ska lyckas krävs planeringssäkerhet, snabba tillståndsprocesser och en djup, harmoniserad kapitalmarknad, påpekar Bundesbank i sin rekommendation.
Sammanfattningsvis visar Bundesbanks studie att klimatpolitiken inte driver tyska företag att lämna landet i stor skala, men att höga kostnader för utsläpp på sikt kan skapa problem.
Källa: Reuters