Oljejätten Shell har beslutat att stoppa planerna på ett stort blått vätgasprojekt i Norge, med hänvisning till bristen på efterfrågan på vätgas producerad från fossilt bränsle med koldioxidavskiljning. Detta framgår av ett uttalande från Shells kommunikationschef i Norge, Jan Soppeland.
– Det är inte kostnadseffektivt att fortsätta med projektet, och marknaden för blå vätgas finns inte där. Det finns heller inga tecken på att marknaden håller på att mogna, medan grön vätgas tydligt föredras, säger Soppeland till norska medier.
Skrotade planer för vätgasanläggning
Shell hade tidigare undertecknat ett samförståndsavtal med det norska ingenjörsföretaget Aker och gasinfrastrukturbolaget CapeOmega för att utveckla Aukra Hydrogen Hub. Detta projekt skulle ha producerat 1 200 ton vätgas per dag, med råvaror från Shells närliggande gasbehandlingsanläggning i Nyhamna. Nu har dock planerna för anläggningen övergivits.
Aker Horizons, ett av företagen bakom projektet, bekräftade också att anläggningen inte längre är aktuell. Knut Nyborg, vd för Aker Horizons, förklarade att de inte ser några långsiktiga politiska eller regulatoriska ramar som skulle kunna gynna blå vätgas i Europa, vilket gör det svårt för potentiella kunder att satsa på denna teknik.
– Det är viktigt för alla i industrin att känna sig trygga med de val de gör. Att byta till vätgas innebär stora investeringar för många företag, förklarade Soppeland.
Grön vätgas får förtur i EU
I Europa har grön vätgas, producerad från förnybara energikällor, fått ett tydligt försprång. EU
senaste förnybarhetsdirektiv kräver att 42 % av industrins vätgasanvändning ska vara grön till 2030. Dessa mål, tillsammans med riktade subventioner för förnybar vätgas, har drivit företag att tidigt investera i grön vätgas, trots att lagstiftningen ännu inte har implementerats fullt ut i medlemsländerna.
Samtidigt har EU inte publicerat en delegerad akt som definierar vad som räknas som "lågkoldioxidvätgas", vilket fördröjer möjligheten att ge bredare stöd för vätgas som inte är helt förnybar.
Fler företag överger blå vätgas
Shells beslut att dra sig ur Aukra Hydrogen Hub är inte det enda blå vätgasprojektet som har skrotats i Norge den senaste veckan. Även det norska företaget Equinor meddelade nyligen att de avbryter sina planer på att bygga en 10 gigawatt stor blå vätgasanläggning med en pipeline till Tyskland. Equinor pekar, liksom Shell, på bristen på efterfrågan som huvudskäl till beslutet.
Knut Nyborg från Aker Horizons kommenterade att företaget nu också fokuserar mer på grön vätgas. Ett av deras prioriterade projekt är produktionen av grön vätgas och ammoniak i Narvik, där råvarorna ska transporteras med fartyg till Europa utan behov av stora investeringar i ny pipeline-infrastruktur.
– Grön vätgas och ammoniak är utsläppsfria alternativ som både råvara och bränsle för industrier och transporter med stora koldioxidutsläpp, tillade Nyborg.
Shell skiftar fokus
Detta beslut markerar en bredare förändring inom Shell, som det senaste året har dragit sig tillbaka från flera energitransitionsprojekt. Bland annat har företaget lämnat HySkies-projektet i Sverige, där man planerade att producera grön vätgasbaserad e-bränsle med en kapacitet på 200 megawatt. Shells flaggskeppsprojekt, Holland Hydrogen 1 i Nederländerna, som ska leverera vätgas till företagets raffinaderi i Pernis, är fortfarande planerat att starta 2025, även om full drift inte väntas förrän senare delen av decenniet.
Trots osäkerheterna fortsätter Shell att utforska sina alternativ inom grön vätgas, särskilt i Europa, där efterfrågan på förnybara lösningar ökar stadigt.
Källa: Shell