Groq reser 640 miljoner dollar för att utmana Nvidia på AI-marknaden 

LPU från Groq. Foto: Avivweinstein/Wikimedia Commons

Den amerikanska startupen Groq, som utvecklar chip för AI-modeller, har rest 640 miljoner dollar – vida mer än de 300 miljoner dollar man hoppats på – med det ambitiösa målet att utmana Nvidia på AI-chipmarknaden.

Yann LeCun, känd forskare och vetenskaplig chef för AI på Meta, kommer att gå med i startupen som teknisk rådgivare.

Med den senaste finansieringsrundan värderas bolaget nu till 2,8 miljarder dollar, nästan tre gånger så mycket som för tre år sedan. Groq grundades 2016 i Mountain View  i Kalifornien och utvecklar processorer som kallas "GroqChip", acceleratorer specialiserade på naturlig språkbehandling.

Groq kallar sina enheter för LPU ("språkbehandlingsenhet"), vilka ska kunna konkurrera med Nvidia GPU:er. Groq hävdar att LPU:er är 10 gånger effektivare än GPU:er och 10 gånger mindre energikrävande. Utvecklare kan komma åt LPU:er via en molnplattform som heter GroqCloud, vilket innebär att de inte behöver köpa chipsen för att implementera dem.

Den här plattformen stöder de öppna modellerna Llama 3.1 från Meta, Gemma från Google, Whisper från OpenAI och Mixtral från Mistral. GroqCloud, tillgängligt via ett API, hade mer än 356 000 utvecklare i juli.

Den senaste finansieringsrundan leddes av fonder och konton som förvaltas av BlackRock,

Groq planerar att producera 108 000 LPU:er fram till i mars 2025.

För att konkurrera med giganterna inom sektorn har Groq gjort flera förvärv och ingått strategiska partnerskap de senaste månaderna. I mars förvärvade man den amerikanska start-upen Definitive Intelligence, som erbjuder chatbots och dataanalys. Företaget har även slutit avtal med det saudiska företaget Aramco Digital och norska Earth Wind & Power.