Små uppgångar på europeiska börser – Nvidia-rapporten under lupp

Nvidias kontor i Yokneam (tidigare Mellanox Technologies) i Yokneam Illit, Israel. Foto: Wikipedia Common, kredit: Amir Shtanger

Handeln på de ledande europeiska börserna inleddes med försiktiga uppgångar. De flesta index noterade mindre ökningar under de första timmarnas handel. Tekniksektorn, med särskilt fokus på chipptillverkaren Nvidia, var i blickfånget bland investerarna. Nvidia, som har varit central i den pågående AI-boomen, presenterade sin kvartalsrapport efter stängningen på Wall Street igår. Trots att resultatet var starkt, nådde det inte upp till de högst ställda förväntningarna. Dessutom har företagets framtidsprognos väckt frågor på marknaden.

Det breda Stoxx 600-indexet steg med 0,1 procent vid öppningen. Sektorer som konsumentvaror, kommunikation och material visade särskilt positiva resultat, medan energisektorn öppnade klart på minus.

Under dagen väntar marknaderna på att förtroendeindikatorer för euroområdet ska offentliggöras, vilket kan påverka utvecklingen på börserna.

Nvidias rapport i fokus

Nvidia, vars marknadsvärde har överstigit 3 000 miljarder dollar, noterades i en kraftig nedgång under efterhandeln på Nasdaq under onsdagen. I förhandeln på torsdagen hade dock nedgången mildrats till två procent. Trots detta var teknikaktierna i Europa mestadels på uppgång.

Resultatsäsongen avslutas – fokus skiftar till makroekonomi

Resultatsäsongen i Europa närmar sig sitt slut, och investerarnas fokus skiftar nu alltmer mot den makroekonomiska utvecklingen. Gaël Combes, investeringschef på Banque Syz & Co, varnade i en kommentar till Bloomberg för att inte alla halvledarföretag är lika exponerade mot AI-trenden som Nvidia.

– Det är viktigt att komma ihåg att vissa företag är starkt beroende av sektorer som mobiltelefoner, bilar eller industri, och en avmattning i ekonomin utgör en risk, påpekade Combes.

Handelsbanken påminde i sin rapport om att trots att Nvidias resultat överträffade analytikernas förväntningar, uppfattade investerarna det som en besvikelse.

– Det verkar som om marknadens förväntningar på företagets prestation nästa år har blivit för högt ställda. Det har redan framförts bedömningar i media om att AI-rallyt på marknaden kan ha nått sin topp, skrev Handelsbanken i sin analys.

Osäker öppning väntas på Wall Street

De amerikanska börserna förväntas öppna blandat idag, enligt indexterminerna. Särskilt teknikbörsen Nasdaq förväntas öppna på minus, men nedgången har mildrats något.

Marknaden väntar spänt på hur den teknikdominerade Nasdaq kommer att reagera på Nvidias resultatrapport och dess påverkan, vilket kan ge en fingervisning om dagens handel, både i USA och Europa.

Källa: Kauppalehti