Alstom och Airbus informerade om företagens framgångsrika partnerskap inom cybersäkerhet på InnoTrans 2024

Alstom och Airbus Protect presenterade sina framsteg och delade insikter under InnoTrans 2024. Bild: Alstom

Alstom, en global ledare inom hållbar mobilitet och den enda leverantören av digitala lösningar skräddarsydda för järnvägssektorn, och Airbus Protect, ett dotterbolag till Airbus som samlar expertis inom cybersäkerhet, säkerhet och hållbarhetstjänster, har uppnått stora framsteg inom cybersäkerhet för järnvägstransporter.

Inom ramen för ett globalt samarbetsavtal, som undertecknades redan i september 2021, har Alstom och Airbus Protect framgångsrikt utvecklat och testat en omfattande metod för riskbedömning av industriell säkerhet för järnvägssektorn.

– I en tid av ökande cyberhot inom alla sektorer är Alstom engagerade i att skydda våra kunders järnvägstillgångar. Vårt samarbete med Airbus Protect kommer att säkerställa fortsatt framgång för grön mobilitet världen över, säger Eddy Thesee, vice vd för Digital & Cybersäkerhet på Alstom.

Ett partnerskap för framtiden

Julien Touzeau, chef för Cyber Consulting på Airbus Protect, framhåller betydelsen av innovativt samarbete mellan industrier:

– Att utveckla innovationer och samarbeta över olika branscher är en del av Airbus Protects DNA. Som specialister inom cybersäkerhet för industriella system och mobilitetslösningar är vi stolta över att arbeta nära Alstom och dra nytta av vår erfarenhet från flygindustrin för att stärka säkerheten i järnvägens informationssystem.

Efter den framgångsrika pilotfasen kommer den nya riskbedömningsmetoden att implementeras i Alstoms projekt, integrerade i Airbus Protects riskbedömningsverktyg Fence. Detta verktyg ger Alstom en centraliserad riskdatabas som möjliggör återanvändning av bedömningar mellan projekt och hantering av kunskapsbaser och behörigheter.

Enhetlig metod för effektiv cybersäkerhet

Den enhetliga metodiken gör det möjligt för Alstom att effektivt hantera kunders krav i enlighet med EBIOS RM

ramverk för riskhantering, de internationella standarderna IEC 62443 samt den tekniska specifikationen CLC/TS 50701. Genom att samordna riskbedömningarna över organisationen förenklas arbetet med att säkra järnvägssystem mot cyberhot.

Alstom implementerar nu aktivt cybersäkerhetsåtgärder i järnvägsprojekt världen över och täcker alla marknadssegment. Detta omfattande angreppssätt inom cybersäkerhet säkerställer att både nya projekt och befintliga system skyddas.

Genom digitalisering utvecklar Alstom hållbara, energieffektiva och kostnadseffektiva transportlösningar som minskar driftkostnaderna och förbättrar kapaciteten avsevärt. Idag erbjuder Alstom en komplett portfölj av attraktiva, effektiva och tillförlitliga digitala lösningar över hela den digitala värdekedjan, vilket stärker företagets position som ledare inom sektorn.

Offentlig presentation på InnoTrans 2024

Genom sitt partnerskap arbetar Alstom och Airbus Protect för att säkra järnvägssektorns framtid mot cyberhot och därmed bidra till en hållbar och säker mobilitet i en allt mer digitaliserad värld.

Alstom™ är ett skyddat varumärke tillhörande Alstom-koncernen.

Teknisk information

EBIOS RM – Ett strukturerat tillvägagångssätt för att bedöma och hantera säkerhetsrisker, en viktig del av den franska regeringens säkerhetsstrategi.

IEC 62443 – En standardserie som definierar krav och processer för att implementera och upprätthålla elektronisk säkerhet i industriella automatiserings- och kontrollsystem.

CLC/TS 50701 – En teknisk specifikation som introducerar krav och rekommendationer för cybersäkerhet inom järnvägssektorn. Denna specifikation har erbjudits till IEC för att bli en internationell standard och utvecklas för närvarande som IEC 63452.

Källa: Alstom