AI gör dataskydd och integritet till alltmer komplexa frågor

Ciscos rapporter visar att det finns ett ”glapp mellan ambition och verklighet”. Bild: Cisco
Ciscos rapporter visar att det finns ett ”glapp mellan ambition och verklighet”. Bild: Cisco

Företag visar minskad oro för juridiska risker med AI samtidigt som stora brister i styrning kvarstår, enligt en ny rapport från Cisco.

 Dataskydd och integritet är en fråga som ligger högt på dagordningen, och som blir ännu mer komplex i och med den snabba utvecklingen på AI-området, enligt Cisco. I en ny rapport från Cisco,  2025 Data Privacy Benchmark Study, kartläggs några av de mest ”brännande frågorna”.

 Rapporten slår fast att företagens oro för juridiska risker med AI, kring frågor som dataskydd och immaterialrätt, har sjunkit markant, från 69 till 55 procent på bara ett år. Detta tyder enligt rapporten på att organisationer utvecklar mer ”sofistikerade styrningsramverk för AI-teknologi”, konstaterar rapportförfattarna:

"När verksamheter snabbt arbetar för att implementera AI, ser de fördelarna med stark AI-styrning, inklusive etableringen av etiska, juridiska och operationella ramverk”.

 Samtidigt kvarstår många frågeställningar. Exempelvis fortsätter nästan hälften av alla tillfrågade företag att mata känsliga data som personalinformation och konfidentiella företagsuppgifter direkt in i generativa AI-system.

 Studien visar även att 64 procent av respondenterna fortfarande är bekymrade över läckage av känslig information genom AI-system. 

”Detta återspeglar en djupare problematik: företag ser ökad affärsnytta men hänger inte med i säkerhetsarbetet”. Detta är en fråga som är aktuell också i Sverige - i den tidigare utgivna rapporten Cisco AI Readiness Index framgick det att två tredjedelar av de svenska företagen saknade full beredskap för att upptäcka och avvärja cyberattacker mot AI-modeller.

Allt fler organisationer ser värdet av generativ AI – 48 procent rapporterar nu att de skapar "mycket betydande värde" från tekniken, en ökning från 37 procent förra året.

Samtidigt avslöjar de bägge rapporterna att det finns ett ”glapp mellan ambition och verklighet”:  98 procent känner ökad press att investera i AI, men bara 13 procent anser sig redo att faktiskt utnyttja tekniken fullt ut enligt AI Readiness Index. Data från samma rapport visar att företagen i Sverige i större utsträckning är mycket väl förberedda för AI jämfört med det globala genomsnittet, men också att fler företag ligger under genomsnittet.

Budgetprioriteringar ställer företagen inför svåra avvägningar. Nästan samtliga tillfrågade (99 procent) planerar att flytta pengar från integritetssatsningar till AI-utveckling under det kommande året, samtidigt som 90 procent ”inser att robust dataskydd är avgörande för kundernas vilja att dela information med AI-system”.

”Medan oron minskar finns det fortfarande goda skäl till försiktighet och eftertanke för att  AI-teknikens fulla potential ska kunna realiseras på ett säkert och ansvarsfullt sätt”, konstaterar rapporten.