BillerudKorsnäs tar fram framtidens pappersbatterier
BillerudKorsnäs har tillsammans med forskare på Uppsala universitet tagit ett viktigt steg mot framtidens pappersbatterier. Tillsammans har man tagit grundforskning baserad på ren cellulosa av alger och utvecklat den till att fungera med samma typ av fiber som BillerudKorsnäs vanligtvis använder för att tillverka förpackningsmaterial. En utveckling som öppnar för både billiga och miljövänliga batterier. Målet är att på sikt kunna producera dessa i stor skala och i framtiden kunna använda pappersbatterier för applikationerna inom exempelvis smarta förpackningar.
– Det som är speciellt i det här fallet är modellen för samarbetet mellan BillerudKorsnäs och Uppsala Universitet som resulterat i teknik anpassad för storskaliga produktionsprocesser. Vi kombinerar forskarnas djupa teoretiska kompetens med vår förståelse för innovation och produktionsteknik. Genom att vi lyckats skapa en gemensam plattform kan vi jobba fokuserat framåt mot en avancerad produkt som ändå går att producera på ett bra sätt, säger Lars Sandberg, project manager innovation på BillerudKorsnäs.
Ett pappersbatteri innebär många nya sätt att använda förpackningar och kan därmed erbjuda spännande möjligheter för förpackningsindustrin och BillerudKorsnäs kunder som vill ha system som säkrar kvalitet och leveranssäkerhet. Exempelvis skulle en ljussensor tillsammans med BillerudKorsnäs pappersbatteri kunna tala om var i transportkedjan en produkt försvunnit från sin förpackning.
Med elektroder baserade på cellulosa från träfiber är ambitionen att batteriet framöver ska kunna återvinnas tillsammans med kartongen och göras om till en ny kartong eller pappersbatteri.
– Pappersbatteriet är en avgörande pusselbit i strävan att ta fram smarta förpackningar som kräver små hållbara strömkällor. I och med möjliggörande av denna typ av hållbara förpackningar ligger arbetet med pappersbatteriet helt i linje med BillerudKorsnäs vision om att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Energilagring i papper istället för exempelvis litiumbatterier möjliggör biobaserade batterier som kan ingå i cirkulära system, vilket innebär stora hållbarhetsfördelar, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på BillerudKorsnäs.