Clean-techföretaget C-Green och Ragn-Sells, en av Sveriges största hanterare av slam, har skrivit under ett samarbetsavtal med målet att etablera 8–10 C-Green-bioraffinaderier de närmaste åren. Den första anläggningen kommer att placeras utanför Norrköping och vara i drift 2023, ett projekt som delfinansieras av Energimyndigheten. Det framgår av ett pressmeddelande.
C-Greens teknik utnyttjar hydrotermisk karbonisering (HTC) för att omvandla slam till hydrokol, som lämpar sig utmärkt som biobränsle. Askan som sedan uppstår kommer att kunna bearbetas med Ragn-Sells Ash2Phos-teknik, där bland annat fosfor kan utvinnas ur askan. C-Greens teknik möjliggör även återvinningen av kvävet från slammet, framhåller Ragn-Sells.
– Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi använda de råvaror vi redan har, om och om igen. Därför ser fram emot samarbetet med C-Green och att komplettera med deras teknik för att kunna ta vara på livsviktiga näringsämnen så som fosfor i än mer avloppsslam, säger Jonas Wibom, affärsutvecklingschef på Ragn-Sells.
Målet för de kommande åren är att utvärdera och kommersiellt tillämpa C-Greens bioraffinaderier vid Ragn-Sells återvinningsanläggningar. Den första anläggningen kommer att stå på Häradsudden utanför Norrköping. I anläggningen kommer även kväve att utvinnas.
– Tillsammans med Ragn-Sells tar vi nu ett stort steg framåt vad gäller kretsloppsanpassad återvinning av växtnäring och energi i avloppsslam, säger Michael Sjöberg, vd på C-Green. I ett slag eliminerar vi många av de problem som kommuner har med sin slamhantering, samtidigt som vi minskar negativ klimatpåverkan och får ett renare samhälle. De 8-10 anläggningar som vi siktar på att leverera i samarbetet med Ragn-Sells innebär en viktig acceleration av C-Greens tillväxt på hemmamarknaden.