Nytt samarbete ska revolutionera plastanvändningen i Europa  

Foto: Brian Yurasits

Plastix heter ett nytt samarbetsprojekt som ska pågå till 2027 och finansieras huvudsakligen av Interreg Europe. Syftet med projetet är att minska mängden plastavfall, öka återvinningen och ersätta plast med förnybara material för att minska klimatpåverkan och utsläpp av skadliga mikroplaster.

En av projektets samarbetspartner är Paper Province.

– Vi deltar i det EU-finansierade projektet Plastix som vill revolutionera plastanvändandet. Regioner, forskare, producenter, återvinningsaktörer och andra viktiga intressenter diskuterar nu hur vi ska samarbeta för att komma framåt i plastfrågan och vad som behövs för att kunna göra skillnad på bred front, säger Paper Province projektledare Magnus Persson, i ett pressmeddelande.

Nästan 25 procent av allt genererat plastavfall hamnar på soptippen, enligt Plastix. Den låga återvinningsgraden innebär stora ekonomiska och miljömässiga förluster. 95 procent av det ekonomiska värdet på plastbaserat förpackningsmaterial är förlorat redan efter den första användningen, enligt Europaparlamentet. Aktörerna i PLASTIX vill förbättra den statistiken.

Projektet befinner sig i uppstartsfasen och i veckan har samverkansparterna samlats i Tammerfors för att inleda arbetet.

– Vi kommer att lära oss mycket av varandra genom att dela goda exempel och nya idéer mellan regionerna. Målet är att underlätta för våra regionala beslutsfattare att effektivare stötta övergången till en cirkulär ekonomi där plastanvändningen är hållbar, säger Gry Lenschow Andersen, även hon projektledare på Paper Province.

– För att lyckas krävs många insatser från flera delar av samhället, inte minst från näringslivet som har en stor roll i att producera, använda och återvinna plast. Därför är vi som näringslivskluster med fokus på förnybara råvaror en viktig pusselbit i projektet, säger Gry.