Det är framförallt inom serviceföretag och personliga tjänster, där bland annat hår- och skönhetsvård och kroppsvård ingår, som konkurserna har ökat mest. Jämfört med förra året har konkurserna inom branschen ökat med 46 procent. Näst på tur kommer byggindustrin med 36 procent följt av detaljhandeln med 27 procent.
"Den svagt optimistiska trenden som vi såg under hösten där konkurserna tycktes stabiliseras har nu vänt och konkurserna har åter tagit fart", skriver UC:s vd Gabriella Göransson i ett pressmeddelande.
Under 2023 ökade konkurserna med 29 procent i jämförelse med år 2022. Det är det högsta antalet konkurser sedan finanskrisen på 1990-talet, enligt UC.
Krigen påverkar – och pandemin
Det är flera anledningar som ligger bakom det stora antalet konkurser, bland annat både kriget i Ukraina och Mellanöstern. Men även pandemin har satt sina spår när nu företag måste betala tillbaka skattestöd de fick under coronapandemin.
Även bland Sveriges grannländer såsom i Norge och i Finland har många företag gått i konkurs. Det är egentligen bara Danmark som klarat sig bättre av de nordiska marknaderna, där den starka danska kronan kan vara en anledning.
Ingen ljusning i sikte
Samtidigt så ser UC inte att vi går någon ljus framtid till mötes. Det som framförallt ställer till det är att det är svårt att veta hur långvarig och djup lågkonjunkturen blir och vilken påverkan de pågående krigen i Ukraina och Mellanöstern får på energipriserna.
Även antalet nystarter under året är de lägsta på många år. Trots att inflationen har avtagit kommer konkurserna att fortsätta öka, spår UC.
"Vi står inför ett skede där också företag som hittills ”hållit ut” och varit motståndskraftiga inte längre klarar av det. Det kommer att leda till att vi ser en ökad konkursvåg även i vinter. I värsta fall är det vi ser nu bara toppen på ett isberg", skriver Göransson.