Energikrisen i Västeuropa: En oväntad utmaning

En positiv sidoeffekt av krisen är att medborgarna i Europa nu följer sin elanvändning mer noggrant. Foto: Creative Commons Lic (Pixabay), kredit: Skyline22222

- Energikrisen blev en överraskning för Västeuropa, trots att tecken fanns redan tidigt. Nu har krisen lättat något, men är fortfarande närvarande, säger Veli-Pekka Tynkkynen, professor vid Helsingfors universitet, specialiserad på Rysslands energi- och naturresurspolitik, i en debattartikel för tidningen Energiauutiset.

Denna energikris var inte en vanlig svängning i energimarknaden. Det var en avsiktlig störning av energihandeln, vars bakgrund blev klar först senare. Rysslands beteende ändrades i början av 2021 och blev tydligare under sommaren. Ryssland började reglera exporten av naturgas till Central-Europa. Tyskland fick dock gas som vanligt, medan andra länders gasförsörjning stramades åt.

Ryskt inflytande

I Central-Europa trodde man att man var på väg mot spotmarknader och spotprissättning för gas. När priset på naturgas började stiga under hösten 2021, insåg inte Europa att Ryssland redan var allvarligt i färd med att påverka dem, enligt Tynkkynen.

Han anser att Rysslands förhållningssätt till internationell klimatpolitik borde ha varit en varning. Vid Glasgow klimatkonferensen i oktober 2021 kom Ryssland med stora löften om en koldioxidfri rysk ekonomi. Anatoli Tsubais, utnämnd till Rysslands ambassadör för hållbar utveckling, skulle presentera programmet i mars följande år.

I mars hade Tsubais redan flytt från Ryssland. Han är den högst rankade tjänstemannen som lämnat landet på grund av Rysslands anfallskrig. På 1990-talet ledde Tsubais privatiseringen av ryska statsföretag och var chef för Rysslands energidepartement.

Manipulation

Samtidigt som Ryssland begränsade exporten av naturgas till Central-Europa, minskade Tysklands naturgasreserver. Tyskarna trodde att de kunde fylla på reserven senare, som vanligt.

Det tog europeerna relativt lång tid att förstå att Ryssland manipulerade naturgasmarknaden, påpekar Tynkkynen.

Beroendet av el ökar

Samhället elektrifieras oundvikligen, och beroendet av el ökar. Alla verksamheter behöver el. En positiv sidoeffekt av krisen är att medborgarna nu följer sin elanvändning mer noggrant.

Intresset för el syns också i medierna. Varje dag följer media noga utvecklingen av elpriserna på börsen.

Källa: Energiauutiset