Lesjöfors mångmiljoninvesterar i ökad kapacitet av varmlindade fjädrar

Varmlindade fjädrar. Foto: Lesjöfors

Efterfrågan på fjädrar i stora dimensioner ökar och Lesjöfors har därför investerat över tio miljoner kronor i en varmlindad produktionslinje vid fabriken i värmländska Lesjöfors.

Med den nya maskinparken fördubblas tillverkningskapaciteten för varmlindade fjädrar som används i tyngre applikationer inom industrier som energi, järnväg, gruvdrift och kraftproduktion. Ola Tengroth, koncernchef för Lesjöfors, kommenterar utvecklingspotentialen i ett pressmeddelande:

– Vårt sortiment av tunga fjädrar med större tråddiametrar har snabbt växt i vår produktportfölj. Den senaste investeringen är ett direkt svar på kundkrav och förbättrar vår kapacitet och förmåga för varmlindad fjädertillverkning i linje med marknadstillväxten.  

För att maximera effektiviteten i produktionsprocessen har en yta på 1 500 kvadratmeter i Lesjöforsfabriken anpassats för den varmlindande maskinutrustningen.

Tillverkningen av fjädrar startade i Lesjöfors redan år 1852 och expertisen har allt sedan dess diversifierats. Varmlindade fjädrar har med tiden geografiskt koncentrerats till specialistteam på Lesjöfors fabrik i Finland. Den nya investeringen och expansionen till Sverige återför därmed ”det varmlindade arvet” till ursprunget.