Geopolitiska orosmoment påverkar finansmarknaderna

På världsekonomiskt forum i Davos mötte deltagarna verkligheten och konflikterna i världen. Foto: Världsekonomiskt forum/pressfoto

På världsekonomiskt forum i Davos mötte deltagarna verkligheten efter en period då investerare till synes ignorerat globala politiska kriser. Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken (ECB), använde humor för att adressera möjligheten av Donald Trumps återkomst som USA:s president.

Hon betonade att valet ligger hos det amerikanska folket men uttryckte samtidigt oro över situationen, med tanke på att USA är världens största ekonomi och militärmakt.

Räntesänkningen dröjer 

En överraskande vinst för Trump i de amerikanska förvalet i Iowa skapade en chockvåg i Davos, vilket återskapade den pessimism som tidigare verkade ha avtagit på finansmarknaderna.

- Oron förnyades med Trumps möjliga återkomst, ökade attacker av Huthi-rebeller i Röda havet, och centralbankernas uttalanden om att räntesänkningar kanske inte kommer så snart som väntat, skriver tyska Handelsblatt.

Risk för eskalering

Deltagarna i Davos uttryckte oro över den komplexa geopolitiska situationen, som inkluderar konflikterna i Ukraina och Israel samt risken för eskalering av spänningarna mellan USA och Kina angående Taiwan. Dessa faktorer tillsammans påverkar starkt stämningen i Davos och kan ha signifikanta effekter på globala finansmarknader.

Källa: Handelsblatt