Tyskland, tidigare en symbol för välstånd och politisk stabilitet, står nu inför ekonomisk stagnation och risk för samhällssplittring. En central orsak är landets extremt ojämlika förmögenhetsfördelning. Enligt Bloomberg-kolumnisten Chris Bryant känner sig många tyskar fattigare och mer frustrerade, trots landets ekonomiska rikedom.
En rapport från Bundesbank visar att de rikaste tio procenten av hushållen kontrollerar mer än hälften av Tysklands förmögenhet, medan de fattigaste fyrtio procenten endast har ett nettoförmögenhet på högst 44 000 euro. Medianhushållet i Tyskland ligger på endast 106 600 euro i nettoförmögenhet, vilket är betydligt under medelvärdet för euroområdet.
Situationen har förvärrats av den senaste tidens ekonomiska utmaningar, inklusive inflation och ökande fattigdom. Enligt en studie av det tyska institutet Hans-Böckler-Stiftung lever nästan 17 procent av tyskarna i fattigdom, medan antalet mycket fattiga människor har ökat med över 40 procent mellan 2010 och 2019.
Låga skatter för rika
OECD och ledande tyska ekonomer har länge kritiserat landets skattesystem som överbelastar löner samtidigt som det erbjuder låga skatter för rika och arvsbeskattning. Denna obalans bidrar till att öka klyftan mellan rika och fattiga.
Bryant föreslår att Tyskland måste reformera sitt skattesystem för att främja en mer jämlik förmögenhetsfördelning. Han uttrycker dock skepsis om framtida reformer för att minska ojämlikheten i landet, även om det inte saknas goda idéer.
Ilskan frodas
Bryant avslutar med att påpeka att många av det populistiska högerpartiet, Alternativ för Tysklands (AfD) anhängare, som är låginkomsttagare, skulle dra liten nytta av partiets politik, eftersom de motsätter sig förmögenhets- och arvsskatter.
Att låta fler människor ta del av det ekonomiska välståndet skulle kunna bidra till att minska stödet för radikala politiska partier och dämpa den ilska som för närvarande frodas i Tyskland.
Källor: Bloomberg/Hans-Böckler-Stiftung