Nokia drar sig ur samarbete med Huawei

Nokias huvudkontor i Esbo. Foto: pikkuanna https://www.flickr.com/photos/pikkuanna/Wikimedia Commona

Finska Nokia har sedan förra året försökt avyttra sin andel i TD Tech, ett joint venture de har tillsammans med Huawei, sedan ägandet blivit problematiskt på grund av amerikanska sanktioner mot det kinesiska bolaget.

Nokia har nu hittat en lösning för att göra sig av med sin andel. Man kommer att sälja sina aktier till ett konsortium som omfattar den offentliga investeringsfonden i staden Chengdu.

Nyheten offentliggjordes häromdagen av den kinesiska konkurrensmyndigheten, som inte har några invändningar mot affären.

TD Tech grundades 2005 och tillhandahåller telekomutrustning för tillverkare och transportnätverk. Företaget har mer än 8 miljoner kunder i cirka 100 länder. Från början ägdes det till 51 procent av Siemens och 49 procent av Huawei.

2007 köpte Nokia hälften av den tyska koncernens aktier innan de 2013 tog över hela deras innehav. Även om Nokia innehaft majoriteten av kapitalet har den operativa kontrollen av TD Tech alltid legat i händerna på Huawei. Cheferna för TD Tech är i själva verket före detta Huawei-anställda.