Nätverk och IT-infrastruktur, både fysiska och molnbaserade, blir allt mer kraftfulla, men också allt mer komplexa, och för att lösa den krävs ett modernt sätt att förhålla sig till drift och administration. Det skriver Cisco i en färsk analys.
Bristen på IT-kompetens är en ständigt återkommande fråga. I en amerikansk studie som togs fram av Deloitte under 2023 uppgav 82 procent av respondenterna att de var tvungna att bromsa sina digitaliseringsambitioner på grund av svårigheten med att hitta och behålla kompetens.
Enligt svenska Radar Group arbetade 315 000 personer inom det svenska IT-ekosystemet förra året – och även om stora utbilningsinitiativ har gjorts under de senaste åren som lindrat den kuta kompetensbristen finns det en annan utmaning, nämligen den stora rörligheten på arbetsmarknaden. Bara under fjärde kvartalet 2023 räknade man med att 16 procent av IT-arbetarna bytte jobb – vilket komplicerar förmågan att hantera både utveckling och incidenthantering ytterligare.
AI-tjänster av olika slag som kan utföra delar av arbetet är en del av att hantera utmaningen, men enligt Omri Guelfand, teknisk chef för Ciscos SaaS-tjänster, finns det en annan sak som är minst lika viktig att fokusera på: att sträva efter att skapa enklare och bättre integrerade system som kräver mindre handpåläggning.
– Tekniska förmågor är väldigt viktiga, men de är inte nog. Det som verkligen skapar förändring är anpassningsförmåga, samarbete mellan olika roller, och strategisk framsynthet. Men dessa ’mjuka förmågor’ kan inte användas på bästa sätt om medarbetarna är insnärjda i komplexa, disparata system och verktyg, som kräver nischade kunskaper för att hantera, säger han.
Han tar upp SASE (secure access service edge) som ett konkret exempel på hur dessa behov kan omsättas i praktiken. Det är en arkitektur för att integrera mjukvarudefinierade nätverk med brandväggar och andra säkerhetskontroller i en och samma molntjänst med målet att ge säker och stabil åtkomst till alla applikationer, oavsett om man behöver nå dem från kontoret, hemma eller på resande fot.
– SASE är mer än bara en arkitektur, det är en framtidsvision där nätverk och säkerhet inte är uppdelade utan en enhet. Administratörer får överblick över hela kedjan i varje uppkoppling vilket gör det enklare att skapa bästa möjliga användarupplevelse”, säger Omri Guelfand.
Bland fördelarna som uppmätts i användarfall med Ciscos SASE-plattform finns både eenklare processer för administratörer och högre prestanda och kostnadeffektivitet – exempelvis minskade totalkostnaderna för Zero Trust-säkerhet med 60 procent och nätverkskostnaderna med 65 procent.
En annan fördel med att förbättra överskådligheten är att det blir lättare snabbt se, tolka och hantera olika störningar – för ett helt avbrottssäkert nätverk är fortfarande en utopi. Cisco har via tjänsten ThousandEyes anonymiserade telemetridata noterat att samtidigt som antalet driftstörningar i världen totalt har ökat under 2023, har de allvarliga och långvariga avbrotten blivit mer ovanliga.
– Det öppna internet är väven som binder samman varumärken, applikationer och kunder. När verksamheter i allt större utsträckning använder molnet, SaaS och SD-WAN måste de förhålla sig till att de nu är beroende av externa nätverk som är utanför deras kontroll. Förmågan att koppla samman, säkra och garantera att den digitala upplevelsen når fram, oavsett vilken infrastruktur som driver den, är kritiskt för att undvika störningar i verksamheten”, säger Jonathan Davidson, EVP och General Manager, Cisco Networking.
Text: Cisco