Talga investerar betydande resurser i anodproduktion i norra Sverige, vilket har potential att markant minska CO2-utsläppen vid tillverkning av elfordon och energilagringssystem. Rejlers har fått i uppdrag att stödja Talga i den digitala utvecklingen av projektet, från förstudie till färdig produktionsanläggning, och tillhandahålla tekniskt stöd och tjänster inom IT (Information Technology), OT (Operational Technology) och ET (Engineering Technology).
Talga genomför omfattande investeringar i anodproduktion för att möjliggöra en betydande reduktion av CO2-utsläppen vid tillverkning av elfordon och energilagringssystem. Anoden utgör hälften av det aktiva materialet i moderna litiumjonbatterier. Processen är vertikalt integrerad och innefattar egen gruvdrift i Vittangi, där några av världens högkvalitativa grafitfyndigheter finns, samt materialförädling och tillverkning av anodprodukter vid en ny fabrik i Luleå.
Rejlers har fått uppdraget att leda och stödja Talga i den digitala utvecklingen genom att tillhandahålla tekniskt stöd och tjänster inom områdena IT/OT/ET. Dessa tjänster omfattar alla skeden i Talgas utvecklingsprocess, från förstudie till färdig produktionsanläggning.
I den inledande fasen utvecklar Rejlers systemarkitektur samt digitala modeller och processer för att skapa en optimal process inför kommande konstruktion och byggproduktion. En central aspekt är att skapa flerdimensionella informationsmodeller som ger konstruktörerna verktyg och alternativ för att välja lösningar och balansera parametrar som kostnad, tid och klimatpåverkan.
– Talgas mål är att vara ledande inom projektering, produkter och produktionsprocesser, och vi kommer att erbjuda rådgivning kring ny teknik och innovativa lösningar, säger Amandus Yngvesson, Advanced Solutions Manager, Industrial IT inom Rejlers division Industry.
– Att etablera en ny och hållbar europeisk värdekedja för batterianoder är både betydelsefullt och utmanande. Vi är därför glada att samarbeta med Rejlers om IT-lösningar, säger Martin Phillips, Europachef hos Talga.
– Genom detta projekt bidrar vi till den pågående industriomställningen där Talgas verksamhet förväntas spela en nyckelroll för elektrifiering och minska det totala fotavtrycket genom hållbar lokal produktion, säger Malin Ljung Eiborn, Hållbarhetschef på Rejlers.
De inledande markförberedelserna har påbörjats inför den planerade byggstarten av Talgas fabrik i Luleå. I den första fasen förväntas fabriken producera cirka 19 500 ton anodmaterial per år, vilket motsvarar ungefär 16 GWh batterikapacitet.