EU har kommit överens om en ny kontantgräns på 10 000 euro (113 199 svenska kronor) Denna överenskommelse, som ännu måste formellt bekräftas av både EU-rådet och Europaparlamentet, är en del av ett större paket för att bekämpa penningtvätt.
Det nya paketet syftar till att harmonisera reglerna för penningtvätt i hela EU och stänga nationella kryphål. Den belgiske finansministern och ordförande för EU-rådet, Vincent van Peteghem, förklarade att paketet syftar till att hindra bedragare, organiserad brottslighet och terrorister från att legitimera sina inkomster genom det finansiella systemet.
Några av de viktigaste nyheterna i paketet innefattar:
-
Kontantgräns: Framöver får man bara betala högst 10 000 euro kontant inom EU. Tyskland, som tidigare inte haft någon kontantgräns, har varit särskilt kritiskt till denna förändring. I vissa länder, som Frankrike och Spanien, finns redan en lagstadgad gräns på 1000 euro och i Belgien och Nederländerna 3000 euro. Försäljningar mellan privatpersoner, som bilförsäljning, är dock undantagna från denna begränsning.
-
Kryptosektorn: Leverantörer av kryptovalutor måste nu genomföra omfattande kundkontroller, liknande de som redan finns inom banksektorn. Transaktioner över 1000 euro måste granskas.
-
Lyxhandlare och fotbollsklubbar: Juvelerare, yacht- och konsthandlare omfattas av strängare rapporteringskrav och måste samla in och verifiera vissa detaljer om sina kunder. Från 2029 gäller penningtvättsreglerna även för alla fotbollsklubbar i högsta ligan och spelaragenter, med möjlighet för varje medlemsstat att utvidga detta till andra och tredje ligan.
-
Transparenthetsregister: Efter en dom från Europeiska domstolen i november 2022 reviderades penningtvättsdirektivet för att beakta integritetsintressen. Därför kommer företagseigentümerregistren inte längre att vara offentligt tillgängliga utan endast för myndigheter och organisationer med berättigat intresse, som medier eller icke-statliga organisationer.
I Tyskland har den nya kontantgränsen lett till diskussioner. Även om inrikesminister Nancy Faeser (SPD) föreslagit en gräns på 10 000 euro, ser koalitionspartner FDP skeptiskt på alla begränsningar av kontantbetalningar. CSU-Europaparlamentarikern Markus Ferber kritiserade överenskommelsen och varnade för framtida revideringar av reglerna.
Källa: Reuters/ F:A:Z: