Europas gruvsektor ser en möjlig renässans för att minska beroendet av Kina

Det pågår fortfarande gruvdrift i Frankrike (salt, bauxit, bituminös kalksten, tenn-tantal-niob). Foto: villeveyrac_Kredit: Mineral France: sodicapei:

Europas minskande gruvproduktion och ökade beroende av kinesiska sällsynta jordartsmetaller har blivit alltmer uppenbart, vilket framhäver behovet av en strategisk omvärdering. Europeiska kommissionen tar nu initiativ för att återuppliva kontinentens gruvindustri genom Critical Raw Materials Act, introducerad under Ursula von der Leyens tal om tillståndet i unionen 2022. Detta lagförslag identifierar 30 råmaterial som kritiska, med målet att minska Europas sårbarhet och öka självförsörjningen.

Under tidigt 1900-tal stod Europa för nästan 40% av den globala gruvproduktionen, en siffra som dramatiskt minskat till endast 3%. Återupplivandet av Europas gruvsektor är inte bara ekonomiskt avgörande utan även en strategisk nödvändighet för att säkra tillgången på kritiska material som litium och andra sällsynta jordartsmetaller, vilka är essentiella för den gröna omställningen. Den ökade efterfrågan på dessa material väntas femdubblas till 2030, enligt von der Leyen.

Sänkt risk och ökad konkurrenskraft genom inhemsk produktion

Den geopolitiska dynamiken har också ändrats markant, särskilt med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, vilket har lett till en snabb omprövning av EU:senergiberoende från utländska makter. Denna nya insikt sträcker sig även till sällsynta jordartsmetaller där Kinas dominans utgör en direkt risk för Europas industriella och teknologiska framtid.

Den planerade lagstiftningen syftar till att strömlinjeforma tillståndsprocesser för gruvprojekt och sätta tydliga ramar för gruv- och återvinningsprojekt, vilket kan underlätta en snabbare och mer effektiv exploatering av inhemskt producerade råmaterial. Detta innebär också en möjlighet för EU att minska sitt beroende av icke-europeiska leverantörer och därmed stärka sin strategiska autonomi.

Innovativa åtgärder och partnerskap ska stärka sektorn

För att stödja denna utveckling föreslås även ekonomiska incitament och stöd till små och medelstora företag som är aktiva inom gruv- och återvinningsindustrin. Genom att fastställa ambitiösa återvinningsmål hoppas EU kunna minska behovet av nya gruvor och därmed begränsa miljöpåverkan samtidigt som man säkerställer en hållbar tillgång till kritiska råmaterial.

Dessutom planerar EU att etablera strategiska partnerskap med tredjeländer för att främja investeringar och kunskapsutbyte inom gruvsektorn. Detta skulle inte bara leda till ökat utländskt kapital utan också till en värdefull tillförsel av expertis och innovation till den europeiska marknaden.

Med dessa åtgärder hoppas EU att skapa en robust infrastruktur för produktion av sällsynta jordartsmetaller, vilket skulle minska kontinentens sårbarhet för geopolitiska spänningar och globala leveranskedjestörningar. Europas återgång till en kraftfull gruvproducent är inte bara en ekonomisk nödvändighet utan även en säkerhetsmässig prioritet i ljuset av de ökade globala spänningarna och den snabba teknologiska utvecklingen.

Källa: Euronews

 

 

 

 

4