Ny licens kan omdana utsikterna för CO2-lagring i Danmark

Ineos Siri- Plattform i Nordsjön. Foto: Ineo

Projektet Greenport Scandinavia, som är tänkt att bli norra Europas största hubb för CCUS (Carbon Capture, Utilization, and Storage), tog ett stort kliv framåt när Energistyrelsen i Danmark beviljade de första tillstånden för att undersöka möjligheten till CO2-lagring på land. Tillstånden har tilldelats samarbetsparterna Wintershall Dea och Ineos för att utforska potentialen i Gassum-området, beläget mellan Randers och Hobro på Jylland.

- Potentialen för säker lagring i Gassum är stor, men nu måste vi genomföra nödvändiga studier för att bevisa att vi kan lagra CO2 säkert och effektivt," säger Mads Gade, landchef för Ineos Energy Danmark.

Planer för framtiden och utbyggnaden av infrastrukturen

Samtidigt pågår planering för en CO2-pipeline mellan Hirtshals hamn och Gassum. Hirtshals hamn är strategiskt placerad för att ta emot CO2 för lagring både på land och till havs, och kommer att etableras som en central hubb med mellanlagringsfaciliteter.

- Tilldelningen av Gassum-licensen främjar inte bara Greenport Scandinavias vision utan understryker även relevansen av hamnutbyggnaden i Hirtshals. Med den nya licensen kan vi integrera både skeppning och lastning av CO2 i projektet, vilket avsevärt ökar den totala kapaciteten. Tillgång till två lagringsplatser innebär att vi kan hantera mycket större mängder CO2, vilket är oerhört spännande, säger Per Holm Nørgaard, VD för Port of Hirtshals.

Internationellt intresse och framtidsutsikter

Hirtshals hamn är även väl lämpad för att ta emot CO2 från länder med begränsade möjligheter för underjordslagring, som Tyskland, Sverige, Norge och Baltikum. Dialog pågår redan med stora CO2-utsläppare som kommer att behöva lagring inom de kommande åren och ser Hirtshals hamn som en mycket god lösning för mellanlagring innan säker, permanent underjordslagring.

- Vi är tacksamma mot det danska klimat-, energi- och försörjningsministeriet för att de anförtrott Wintershall Dea operatörskapet för Greenstore-licensen för lagring på land. Parterna ser fram emot att utveckla lagringsplatsen i nära dialog med lokala och nationella intressenter, säger Anne-Mette Cheese, ansvarig för koldioxidhantering och vätgas i Danmark hos Wintershall Dea.

Historiskt tillstånd för landbaserad CO2-lagring

Greenport Scandinavias arbete med att skapa en hubb i Hirtshals för transport av CO2 för lagring i tomma olje- och gasfält i Nordsjön har väckt uppmärksamhet både inom och utanför Danmarks gränser. Nyligen besöktes Greenport Scandinavia av Österrikes finansminister Magnus Brunner och medlemmen av den tyska förbundsdagen Oliver Grundmann, som på eget initiativ tog resan till Hirtshals.

Tyskland, som lanserade en ny CCS-strategi i maj 2024, ser Danmark och Greenport Scandinavia-projektet som en viktig faktor för lagring av CO2 från tysk industri. Tyskland behöver lagra cirka 80 miljoner ton årligen, och Greensand och nu potentiellt Gassum kan spela en avgörande roll.

Samarbetet bakom Greenport Scandinavia inleddes i december 2022. I december 2023 tilldelades projektet 14,6 miljoner euro från Europeiska kommissionens fond för en rättvis omställning, för utvecklingen av Greenport Scandinavia inklusive upprättandet av mellanlagringsfaciliteter i Port of Hirtshals som plan.

Källa: Greenport Scandinavia

 

 

 

 

4