Saab tecknar kontrakt värt 2,6 miljarder med FMV

GlobalEye ger spanings- och ledningsförmåga över luftrum, hav och mark med ett antal aktiva och passiva sensorer som gör det möjligt att upptäcka och identifiera objekt på långa avstånd. Foto: FMV

Saab har tecknat ett kontrakt med Försvarets Materielverk (FMV) gällande leverans av ett tredje spanings- och ledningsflygplan av typen GlobalEye till Sverige. Ordervärdet är cirka 2,6 miljarder kronor och leveransperioden är 2024-2029.

Ordern är baserad på en option som ingick i det kontrakt som Saab tecknade med FMV i juni 2022 gällande två GlobalEye samt optioner på två ytterligare system.

GlobalEye har den svenska beteckningen S 106.

- Vi är stolta att bidra till Sveriges försvar med ytterligare ett GlobalEye, som ger en unik översikt och förståelse av vad som händer i omgivningen samt förmåga att tidigt upptäcka och förvarna om möjliga hot i luften, på havet eller på marken, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

GlobalEye ger spanings- och ledningsförmåga över luftrum, hav och mark med ett antal aktiva och passiva sensorer som gör det möjligt att upptäcka och identifiera objekt på långa avstånd. Genom att skicka information i realtid till enheter i Flygvapnet, Armén och Marinen ger GlobalEye en samlad lägesbild av vad som sker i omgivningen och förmåga att tidigt upptäcka hot.