ABB investerar miljarder i jordnings- och åskskyddsfabrik

ABB:s åskskyddslösningar, kallade Furse, är konstruerade för att tillhandahålla tillförlitlig jordning, skydd mot risker vid blixtnedslag, elektroniska system och överspänningsskydd. Foto: ABB

ABB ska investera över 35 miljoner dollar i en ny anläggning i Nottingham i Storbritannien för att tillgodose det ökande behovet av lösningar inom jordnings- och åskskydd.

Bakgrunden till satsningen är att blixtnedslag och elektriska överspänningar stör viktig verksamhet och enligt ABB orsakar detta skador för miljardtals dollar på anläggningar och utrustning varje år. Ett växande problem, enligt företaget, i och med ett allt större beroende av elektronik- och datacenter.

Planen är att fabriken ska öppna i början av 2025 och den kommer att integrera ”avancerad teknik, flexibel automation, FoU och testning samt digitala processer för att stärka produktionskapaciteten, effektiviteten och hållbarheten”.

Över 100 medarbetare ska omlokaliseras till den nya 9 500 kvadratmeter stora anläggningen från det nuvarande gjuteriet ABB Installation Products Nottingham på 6 300 kvadratmeter.

ABB:s åskskyddslösningar, kallade Furse, är konstruerade för att tillhandahålla tillförlitlig jordning, skydd mot risker vid blixtnedslag, elektroniska system och överspänningsskydd, vilket bidrar till skydd av anläggningar och elsystem.

– Vi satsar kontinuerligt på lösningar inom elektrifiering samt jordnings- och åskskydd. Den nya anläggningen innebär ett stort steg framåt inom design och teknik och den positionerar oss för framtiden samtidigt som vi kan bevara resurserna och minska energi- och vattenförbrukningen i linje med den cirkulära strategin och hållbarhetsprioriteringar i ABB:s verksamhet, säger Andrea Castella, regionchef för Europa på ABB Installation Products.