Finland kan visa vägen för industrins omställning

Thomas Lindström, industrichef high tech – norra Europa, Dassault Systèmes. Foto: Kamil Jasinski/Dassault Systèmes

Det har gått ungefär ett decennium sedan industrin började sin digitala transformation genom att gå över från manuella till automatiska processer och ersätta äldre digital teknik med modernare. Med den snabba utvecklingen inom AI och utökad 5g-utbyggnad är industrin nu mogen att klivet in i 3D-världen. Nu kan verksamheter flytta in all planering av projekt, göra simuleringar och tester av alla skeden av tillverkningsprocesser i metaverse, i virtuella tvillingar innan man sätter i gång produktionen i skarpt läge. Det gör att planeringen kan optimeras, kvalitetssäkras, förkortas och bli betydligt mer resurseffektiv, både ekonomiskt och miljömässigt.

Nya, innovationsdrivna verksamheter är snabba att ta till sig den nya tekniken. Exempelvis görs 80 procent av all ny elbilsutveckling nu i virtuella tvillingar. Där kan en ny bilmodell tas fram på nio månader i stället för på fem år som tidigare. Här ligger de asiatiska tillverkarna mycket långt framme och ställer den traditionella bilindustrin inför utmaningar. Men även traditionell industri har börjat visa framfötterna, och på närmare håll. I vårt grannland i öster hittar vi flera intressanta exempel på avancerade AI-tillämpningar. Finska förpackningstillverkaren Mätsä Board en av pionjärerna med att nyttja virtuella tvillingar. Nu tar de fram prototyper 85 procent snabbare och mycket mer exakt än när de gjorde det fysiskt. Dessutom har de klivit in på Financial Times lista ”Europe's Climate Leaders 2021”, för att företaget lycktats få ned sina växthusgasutsläpp med 44 procent på fem år. Därmed är företaget väl positionerat för inför 2030 då EU-beslutet träder i kraft att alla förpackningar ska vara återvinningsbara och engångsförpackningar ska vara förbjudna.

Metsä Board är bara ett exempel på framgångsrik AI-tillämpning inom den finska industrin. Faktum är att Finland i det tysta blivit ett föregångsland inom tillämpad AI. Många pekar på att Finland sedan 2017 har haft en tydlig målsättning att bli ett ledande land inom AI och också driver en framgångsrik strategi som nu börjar bära frukt.

Kanske är det dags för Sverige att blicka österut och se vad vi kan lära av våra finska grannar? I ett läge med skärpta miljökrav, ökade kostnader för materiel, kompetensbrist och en allt starkare konkurrens från omvärlden kan investering i ny teknik som virtuella tvillingar bli ett lyft för den svenska industrin som behövs för att försvara sin ställning som stark industrination i en tid som präglas av snabba omställningar och nya innovationer.

Text: Thomas Lindström, industrichef high tech – norra Europa, Dassault Systèmes