PMI–tjänster steg till 51,8 i juni

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin, dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen.

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) noterades till 51,8 i juni jämfört med 49,8 i maj.

– Indexet är tillbaka i tillväxtzonen efter tre månader. Men det är en fortsatt trög och trevande tjänstekonjunktur, som ännu inte riktigt etablerat sig i tillväxtzonen, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i ett pressmeddelande.

Uppgången i juni beskrivs som en återhämtning efter en trög utveckling under våren. Index för leveranstider svarade för det största positiva bidraget till ökningen i PMI-tjänster följt av orderingång och sysselsättning medan affärsvolym uppvisade en marginell nedgång.

Index för rå- och insatsvarupriser föll till 53,7 jämfört med maj (54,2), den lägsta nivån sedan juni 2023.

–  Det innebär att prisökningstrycket i tjänstesektorn avtog ytterligare i juni, vilket glädjer Riksbanken. En kombination av en trög tjänstekonjunktur och företagens lägre prisökningsplaner bidrar sannolikt till det lägre pristrycket, säger Jörgen Kennemar.  

Silf/Swedbanks PMI-Composite steg i juni för andra månaden i rad till 52,3 från 51,0 i maj. Konjunkturen i näringslivet har förbättrats sedan förra året. Men det är ingen acceleration i uppgången utan snarare en stabilisering där totalindexet för de senaste tre månaderna varit 50,9 i genomsnitt jämfört med 51,2 närmast föregående period.

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin, dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.