Stål- och järnmalmsfrossa i Kina

Järnmalmspriset hade stigit nästan 10 procent de två senaste veckorna, efter signaler som tydde på att den värsta krisen för Kinas tillverkningsindustri var över. Men låg aktivitet i sektorn och nya nedslående nyheter från fastighetssektorn fick priserna att falla tillbaka igen. Arkivbild.

Järnmalmspriset har backat tillbaka till under 100 dollar per ton, vilket satt punkt för den återhämtning som många förväntat sig, då krisen på Kinas fastighetsmarknad har fördjupats. Det uppger Bloomberg.

Järnmalmspriset hade stigit nästan 10 procent de två senaste veckorna, efter signaler som tydde på att den värsta krisen för Kinas tillverkningsindustri var över. Men låg aktivitet i sektorn och nya nedslående nyheter från fastighetssektorn fick priserna att falla tillbaka igen.

Den utdragna krisen har pressat den kinesiska efterfrågan på stål och orsakat stora förluster för branschen, som vid ett möte i Peking förra veckan, där chefer från 18 av landets största producenter närvarade, lovade mer "självdisciplin" för att minska överproduktionen.

Branschföreningen China Iron & Steel Association som kallat samman till mötet, sade att ståltillverkare måste undvika "involution" - en term som blivit populär i Kina och betecknar destruktiv konkurrens.

Få kinesiska ståltillverkare har redovisat vinst 2024 och fler och fler kräver nu att åtgärder införs för att få bukt med överutbudet.