Höga energikostnader hotar Europas industri och konkurrenskraft

Morten Wierod, vd för schweiziska ABB sänder en varning till Europas industriledare. Foto: ABB

Höga energikostnader i Europa fortsätter att skapa stora utmaningar för industrin, med risk för förlorad konkurrenskraft och färre jobb. Morten Wierod, vd för schweiziska ABB, varnar för att om inte energikostnaderna hanteras kommer investeringar och arbetstillfällen att flyttas till andra regioner.

– Kostnaderna för energiintensiva industrier som kemi, stålproduktion och cement är ett stort problem. Om detta fortsätter kommer investeringar att gå till andra delar av världen, säger Wierod i en intervju med Bloomberg.

Europas konkurrenskraft hotad

De höga energikostnaderna gör det svårt för europeiska företag att hålla jämna steg med konkurrenter från regioner med lägre kostnader. Det hämmar även skapandet av nya jobb, vilket är en stor oro för industrin. Enligt Wierod är det inte bara energipriserna utan även omfattande byråkrati som tynger den europeiska industrin.

Företag tar till drastiska åtgärder

Flera stora europeiska företag har redan börjat skära i kostnaderna för att behålla sin konkurrenskraft. Exempelvis meddelade Thyssenkrupp, Tysklands största ståltillverkare, att man kommer att minska sin personalstyrka med 11 000 jobb inom ståldivisionen fram till 2030. Åtgärden är en del av en större omstrukturering för att öka produktiviteten och effektiviteten.

– Akuta åtgärder krävs för att förbättra produktiviteten och nå en konkurrenskraftig kostnadsnivå, meddelade Thyssenkrupp.

Stigande elpriser pressar industrin

November månad har inneburit de högsta grossistpriserna för el på 20 månader, vilket ytterligare belastar nyckelindustrier i Europas största ekonomier. De höga elpriserna, som i Tyskland nått nivåer jämförbara med de under energikrisens topp 2022, påverkar inte bara industrins produktion utan även affärsklimatet generellt.

En minskning av vindkraftsproduktionen tidigare i månaden har stramat åt kraftmarknaderna ytterligare, vilket skapat oro inför den kommande vintern. Samtidigt har de ökade energikostnaderna drabbat Tyskland, som nyligen undvek en recession. Eurostat rapporterade att eurozonens BNP växte med 0,4 % under tredje kvartalet, där Tyskland och Frankrike presterade bättre än väntat.

Europas framtid står på spel

Om Europa inte lyckas hantera de höga energikostnaderna riskerar man att tappa mark på den globala marknaden. Industrins överlevnad hänger på effektiviseringar och politiska åtgärder för att minska energipriserna. Utan sådana förändringar står Europas ekonomi och dess arbetsmarknad inför stora utmaningar.

Källa: Oil Price