Ungern förlorar miljardbelopp i EU-hjälp

Det är inte första gången Viktor Orban hotar med att blockera centrala beslut inom EU. Vid EU-toppmötet i mitten av december vägrade han att ge sitt godkännande till förlängningen av de sanktioner mot Ryssland som går ut i slutet av januari. Foto: Wikipedia Common Lic, kredit: Romino

Ungern har förlorat möjligheten till EU-hjälp på ungefär en miljard euro på grund av brister i rättsstatsprincipen. Landets premiärminister Viktor Orban har tidigare hotat med att blockera EU-projekt och vägrar nu att genomföra de reformer som EU kräver. Detta har fördyrat situationen för Ungern, som nu får finansiering från andra källor.

Enligt en talesperson för Europeiska kommissionen har Ungern, på grund av dessa brott mot rättsstatsprincipen, förlorat anspråket på hjälpmedel i storleksordningen 1,04 miljarder euro som var avsedda för att stödja struktursvaga områden. Dessa medel frystes i slutet av 2022, efter att kommissionen gjort analyser och kommit fram till att Ungern inte har respekterat olika EU-standarder och grundvärden.

Bristande reformåtgärder

För att få tillgång till de frysta medlen måste Ungern ha implementerat tillräckliga reformer innan årets slut. Detta inkluderar bland annat lagändringar för att motverka intressekonflikter och bekämpa korruption, men dessa åtgärder har inte genomförts.

Regeringen i Budapest har dock reagerat med förvåning över förlusten av medlen. Europa-minister Janos Boka hävdade på sin Facebook-sida att den ungerska regeringen har uppfyllt alla krav för att kunna ta del av EU-resurserna. Han menade också att Brüssel försöker ta pengar från Ungern av politiska skäl.

Alternativa finansieringskällor

Som en plan B har Ungerns högra regering nyligen vänt sig till Kina för att fylla upp sina finansieringsluckor. I april beviljades Ungern ett lån på en miljard euro från kinesiska statliga banker. Lånet, som fick stor uppmärksamhet först i juli, har en löptid på tre år, men villkoren för räntan och avbetalningsintervall är inte offentliggjorda.

Kina har en stark närvaro i Ungern, där elbilstillverkaren BYD bygger en stor fabrik i Szeged, och battericellsproducenten CATL ansvarar för en megafabrik i Debrecen. Dessutom bygger kinesiska företag en ny järnvägslinje mellan Budapest och Belgrad, och Ungern har lånat nästan 900 miljoner euro från den kinesiska Exim-Banken för den ungerska delen av projektet.

Trots att Ungern har fått kinesisk finansiering fortsätter Orban att försöka få tillgång till de frysta EU-miljonerna. Enligt tidigare uppgifter från EU-kommissionen är cirka 19 miljarder euro fortfarande blockerat för Ungern. Detta inkluderar ytterligare stöd och coronahjälp. I början av december hotade Orban med att lägga in veto mot nästa sjuåriga EU-budget om inte de frysta medlen frigjordes. Förhandlingarna om nästa långsiktiga EU-budget för perioden 2028–2035 förväntas påbörjas i mitten av 2025.

Balansakt mellan tvång och kompromiss

Det är inte första gången Orban hotar med att blockera centrala beslut inom EU. Vid EU-toppmötet i mitten av december vägrade han att ge sitt godkännande till förlängningen av de sanktioner mot Ryssland som går ut i slutet av januari. Diplomater misstänkte att han också ville pressa sina EU-partners på andra områden, inklusive frigivandet av frysta medel.

I december 2023 beslutade kommissionen, trots fortsatt kritik mot Ungern för brott mot rättsstatsprincipen, att frigöra cirka tio miljarder euro i frysta EU-stöd till landet. Europa-parlamentariker, inklusive representanter för de tyska regeringspartierna SPD, Gröna och FDP, kritiserade detta och anklagade kommissionsordförande Ursula von der Leyen för att låta sig bli utpressad av Ungern. Orban hade tidigare hotat att blockera EU:s förhandlingar om medlemskap för Ukraina och ett miljardpaket för landet som lider av den ryska aggressionen.

Källa: Merkur